​Moussaka van tartaar, pompoen en zoete aardappel met homemade bechamelsaus

Vlees

​Moussaka van tartaar, pompoen en zoete aardappel met homemade bechamelsaus

(voor 4 personen)

Door: Mara Looij, diëtist Amsterdam, diëtist Leiden, diëtist Amersfoort

Mooie schotel voor de herfst

Nodig

vulling
1 grote zoete ui
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels oregano
een snufje kaneel
400 g tartaar (4 tartaartjes)
een scheut rode wijn (ca 100 ml)
een blik gepelde tomaten (400 gram)
400 g oranje pompoen, geschild en in kleine stukjes
300 gram zoete aardappel
een runderbouillonblokje
bechamelsaus
40 gram bloem
30 gram boter
350 ml melk
nootmuskaat
peper
zout
1 laurierblad
50 gram kaas naar keuze
 
verse peterselie
chilivlokken

Bereiding

Schil en snijd de ui in dunne ringen. Schil en snijd de zoete aardappel en pompoen in kleine stukjes. Schil de knoflook en snijd in kleine stukjes. Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boter heel zachtjes in een pannetje zonder deze bruin te laten worden. Roer de bloem erdoorheen. Klop daarna met een garde de koude melk erdoor en laat aan de kook komen terwijl je roert. Als de saus te dik wordt, voeg dan nog een scheutje melk toe. Mix tot het een gladde saus is. Voeg nootmuskaat, peper en zout toe. Doe het laurierblaadje erbij en laat nog even opstaan. Doe als laatste de kaas erbij. Zet het vuur uit en laat staan met een deksel op de pan. Verwarm nu de over voor op 180 graden.  Verhit een koeken- of hapjespan. Doe er een scheut olijfolie in. Bak de ui met de knoflook enkele minuten en voeg vervolgens de komijn oregano, chilipeper en de tartaartjes toe. Rul de tartaartjes en bak bruin en gaar. Blus af met de rode wijn. Voeg een runderbouillonblokje toe. Laat de rode wijn enkele minuten indampen. Voeg nu de pompoen en zoete aardappel toe en roer alles goed door elkaar, laat de pompoen en aardappel vast 5 minuutjes garen onder af en toe roeren. Voeg dan de gepelde tomaten toe en maak ze zachtjes stuk in de pan. Roer weer alles door elkaar. Doe nu een deksel op de pan en laat ca 10 minuten opstaan tot de pompoen en de zoete aardappel beetgaar tot gaar zijn. Vet een ovenschaal in. Doe daar het groenten-tartaarmengsel in en dek af met de bechamelsaus. Zet ca 15 minuten in de oven. Laat de schotel even rusten. Garneer met verse peterselie en fijngemalen chili vlokken en dien dan op.

Contact en afspraak