​Asperges met zalm, roerei en hollandaisesaus

Minder koolhydraten

​Asperges met zalm, roerei en hollandaisesaus

(voor 4 personen)

Door: Mara Looij, diëtist Amsterdam, diëtist Leiden, diëtist Amersfoort

Low carb.

Nodig

hollandaisesaus
1 ei
125 gram boter 
1 theelepel witte wijnazijn
peper en zout 

​roerei, zalm en asperges
een lepeltje boter
3 eieren
800 gram witte asperges
een eetlepel olie
4 zalmmoten
verse bieslook

Bereiding

Maak eerst de hollandaisesaus: split bij 1 ei de dooier van het eiwit en doe deze in een vuurvaste schaal, houd het eiwit apart. Breng een steelpannetje met een klein laagje water aan de kook. Smelt de boter op een heel zacht vuurtje, de boter mag niet bruin worden (alleen smelten). Doe de eidooier in een vuurvaste grote schaal en zet deze op de steelpan. Let op: de schaal mag het water niet raken, het eigeel moet heel langzaam verwarmen. Mix het eigeel goed los met de garde. Doe de theelepel witte wijn azijn erin en een snufje peper en zout, blijf goed kloppen. Haal de schaal van de pan zodra je merkt dat het eigeel begint te verdikken en voeg een klein beetje gesmolten boter toe zodat het eigeel goed met het vet kan emulgeren. Mix goed en voeg de rest van de boter steeds druppelsgewijs toe, goed doorroeren en een volgende kleine hoeveelheid toevoegen. Wanneer de saus klaar is kan je deze het beste bewaren in een schone thermoskan (waar geen koffie in gezeten heeft!). Later opwarmen kan niet, omdat de saus dan gaat schiften. 

Vermeng het overgebleven eiwit met 2 eieren en wat zout en peper. Doe het mengsel met wat boter in een kleine koekenpan en zet de pan op een laag vuurtje. Roer regelmatig door met een schuimspaan totdat het ei gestold en gaat is. Schil de asperges zorgvuldig. Breng een ruime pan water aan de kook. Blancheer ze 6 minuten in kokend water en spoel ze daarna af met koud water om het garingsproces te stoppen. Bestrooi de zalmmoten met peper en zout en bak ze in 6-8 minuten gaar in wat hete boter. Serveer de asperges met de zalm en roerei overgoten met de hollandaisesaus. 

Cookies Contact en afspraak