​Aardappelpuree met bonenballen en uienjus

Vegetarisch

​Aardappelpuree met bonenballen en uienjus

(voor 2 personen)

Door: Mara Looij

#nomeatballs

Nodig

De bonenballen
200 gram zwarte bonen (blik)
30 gram zilvervliesrijst
1 lente-ui
1 theelepel venkelzaad
1 teen knoflook
½ theelepel paprikapoeder
1 volkorenbeschuit
een paar takjes verse peterselie
1 theelepel zout
zwarte peper
4 eetlepels olijfolie

De puree
500 gram (kruimige) aardappelen
150 ml water
½ (vegan) bouillonblokje
Olijfolie
Nootmuskaat
Peper
Zout
Een bosuitje
 
De uienjus
4 eetlepels olijfolie
1 zoete ui
2 laurierblaadjes (gedroogd)
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel ketchup
1 theelepel sambal badjak
200 ml water
½ (vegan) bouillonblokje
1 theelepel maïzena en 2 eetlepels koud water
 
 

Bereiding

De bonenballen
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing tot deze gaar is, giet af en laat afkoelen. Spoel de bonen met koud water af in een vergiet tot ze niet meer schuimen, laat goed uitlekken. Was en snijd het lente-uitje in dunne ringetjes. Schil en snijd de knoflook in kleine stukjes. Was en snijd de peterselie fijn. Doe de rijst, bonen, knoflook, lente-ui en peterselie samen met het zout, peper, venkelzaad, paprikapoeder in een schaal en verkruimel de beschuit hierover. Meng alles fijn met een staafmixer. Maak vervolgens balletjes van het mengsel. Verhit een koekenpan en doe de olijfolie in een hete pan. Bak hierin de bonenballetjes voor ca 10 a 15 minuten onder regelmatig draaien.

De puree
Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Kook ze gaar in een klein laagje water in ca 20 minuten. Kook intussen 150 ml (een kopje) water en los hier een half bouillonblokje in op. Was en snijd een lente-uitje in dunne ringetjes. Als de aardappel gaar zijn, water afgieten en bouillon erop gieten, strooi hierover nootmuskaat en zwarte peper naar smaak en laat enkele minuten staan met de deksel op de pan. Stam vervolgens alles door elkaar. Puree te droog? Voeg nog een beetje (heet) water toe.

De uienjus
Schil en snipper de ui. Verhit een (koeken)pan en doe hierin de olie. Bak de ui, samen met de laurierbladen tot de ui zacht is. Voeg dan de ketchup, ketjap en sambal toe. Verkruimel het bouillonblokje en voeg ook deze toe. Vermeng de eetlepel maizena met 2 eetlepels KOUD water en doe dit mengel erbij. Breng zachtjes aan de kook en laat nog even pruttelen. Wordt de jus te dik; voeg wat extra water toe. Wordt de jus te dun; laat even inkoken.
 
Serveer met verse groenten

Cookies Contact en afspraak