Pannenkoeken!

Blogs

Pannenkoeken!

Gepubliceerd op: 10-03-2016 11:07

Door: Noor Struik

Nationale pannenkoekendag!

Vrijdag 18 maart is het de tiende keer dat Nationale Pannenkoekendag gevierd wordt. Dit jaar doen er maar liefst 878 scholen mee. Zo’n goede reden om pannenkoeken te eten laat je niet aan je voorbijgaan toch?  

Volgens van Dale

Pannenkoek: in een koekenpan gebakken (dunne) meelkoek (Van Dale)

Pannekoeken over de wereld

Tegenwoordig vind je overal ter wereld wel pannenkoeken, van pfannkuchen in Duitsland, crêpes in Frankrijk tot blini’s in Rusland. En met al die verschillende pannenkoeken kent ieder land ook zijn eigen pannenkoek-eetgewoonte. Amerikanen eten hun pancakes als ontbijt, terwijl het in Australië vooral een nagerecht is. In Nederland zie je het vaak als lunch of avondeten en in Duitsland snijden ze hun ‘pfannkuchen’ zelfs in repen om bij de soep te eten.

Varieren met pannenkoeken 

Houd je van variatie? Tarwebloem kan je vervangen door speltbloem, kokosmeel, boekweitmeel, amandelmeel, roggemeel, havermeel en noem zo maar opEn ook met de melk kan je variëren: sojamelk, amandelmelk, karnemelk, speltmelk, rijstmelk, kokosnootmelk of havermelk (neem ongezoette melk; dat scheelt een hoop calorieën en suiker). Je kunt ook heerlijke pannenkoekjes maken met yoghurt of kwark in plaats van melk. En wil je low carb? Maak dan bananenpannenkoekjes op basis van banaan en ei. 

Voedingswaarde pannenkoeken

Het basisrecept voor pannenkoeken bestaat uit tarwebloem, melk, eieren, zout en eventueel bakpoeder. In een pak pannenkoekenmix zit tarwemeel, suiker, volkoren havermeel, rijsmiddel en gejodeerd zout. Niet nodig dus om zo’n voorverpakte mix te kopen!

Tabel 1. Voedingswaarde per pannenkoek (160 g), gemaakt met halfvolle melk en gebakken in olie

 

Pannenkoek van tarwemeel en halfvolle melk

Pannenkoek van boekweitmeel en sojamelk ongezoet

Pannenkoek van amandelmeel en amandelmelk ongezoet

Energie

190 kcal

183 kcal

252 kcal

Eiwit

8 g

6,9 g

8,7 g

Koolhydraten

20,1 g

18,1 g

3,6 g

Vet

8,5 g

8,8 g

21,9 g

Vezels

1 g

1,7 g

1,8 g

Gezonde pannenkoeken

Of pannenkoeken binnen een gezond voedingspatroon passen hangt af van hoe je de pannenkoek maakt èn hoe je de pannenkoek belegt! Het is belangrijk dat je genoeg vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt, dus gebruik bij voorkeur volkorenmeel (volkoren tarwemeel, volkoren speltmeel, etc.) voor je beslag. Kies voor ongezoete melk en bak in olie, zodat je pannenkoek goede vetten bevat. En gebruik groente of fruit in je pannenkoek: pureer bijvoorbeeld pompoen of courgette door het pannenkoekenbeslag of bak je pannenkoek met appelpartjes. 

Pannenkoekrecepten

Trek gekregen in pannenkoeken? Probeer deze eens!

Pannenkoekenweetjes

  • Wist je dat pannenkoek 1995 werd gespeld als pannekoek?
  • Wist je dat de eerste vermelding van pannenkoeken werd gevonden in China en Nepal? Het oude recept bestond uit boekweit, water, melk, gesmolten boter en bloem. Het recept is in de 12e eeuw naar Europa gekomen.
  • Wist je dat het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken bakken staat op 80 pannenkoeken in 17 minuten?
  • Wist je dat zo'n 11.000 Nederlanders Pannekoek als achternaam hebben?
  • Wist je dat Shakespeare de pannenkoek minimaal vier keer noemde in zijn stukken ‘All’s well that ends well’ (1601) en ‘as you like it’ (1959)?

 

Cookies Contact en afspraak