Magere, halfvolle of volle zuivel, wat is de beste keuze?

Blogs

Magere, halfvolle of volle zuivel, wat is de beste keuze?

Gepubliceerd op: 26-03-2018 14:06

Door: Vivian Meijer

Wij waren óók verrast door het nieuws: ‘er is geen reden om aan te nemen dat magere of halfvolle zuivel beter voor ons zou zijn dan volle zuivel'. Er wordt in de nieuwste Richtlijnen Goede Voeding geen onderscheid meer gemaakt tussen magere, halfvolle en volle zuivelproducten.


Is verzadigd vet niet slecht?

Er wordt al ongeveer 30 jaar gezegd dat verzadigd vet uit volle zuivel slecht is voor het cholesterol en dus voor hart- en vaten. Maar de vetten uit kaas, melk en yoghurt lijken de kans op hart- en vaatziekten niet te vergroten. Volle zuivel zou zelfs kunnen beschermen tegen overgewicht. Er is nog meer onderzoek nodig voor een goede eindconclusie maar er lijkt wel een verschuiving te komen in de eerdere aannames. 


Verzadigd vet uit zuivel is anders dan dat uit vlees

Onderzoekers vermoeden dat het risico op hart- en vaatziekten af zou kunnen hangen van het soort verzadigd vet. Dat er een verschil bestaat tussen verzadigd vet uit zuivel en uit vlees bijvoorbeeld. Het UMC Utrecht is bezig met een groot onderzoek om ons het antwoord op deze vraag te kunnen geven. 


Welke zuivel kan je het beste kiezen?

Hoe minder bewerkt een product, hoe beter. Naturel zuivel is altijd beter dan de gezoete (bewerkte) variant. Magere vruchtenkwark of 0% vet yoghurt zit vaak vol met suiker en/ of zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen leveren geen verzadiging en kunnen juist de trek in zoet stimuleren. Wil je afvallen of het risico op hart- en vaatziekten laag houden? Let dan liever op de hoeveelheid onnodige suiker die je binnen krijgt dan je hoofd te breken over de vraag of mager of volle zuivel beter is. Vet bevat weliswaar meer calorieën dan suiker, maar de verzadiging is wel stukken beter. Bovendien bevat volle zuivel de vetoplosbare vitamine D, A en E. Die pareltjes zijn in magere zuivel helaas amper meer terug te vinden, omdat ze samen met het vet verwijderd zijn. Je kunt dus in alle opzichten beter voor een schaaltje volle naturel yoghurt met vers fruit gaan dan voor een schaaltje magere vruchtenyoghurt met 11% suiker en 2% fruit.


Advies van de dietisten van DieetPlaneet

  • Ga voor voedzaam en verzadigend; kies voeding dat rijk is aan voedingsstoffen in plaats van laag in calorieen.
  • Kies naturel (biologische) melk, yoghurt en kwark.
  • Kies voor welke variant je het lekkerst vindt: magere, halfvolle of volle zuivel. 
  • Neem elke dag 1-2 porties zuivel (naturel) melk, yoghurt of kwark. 
  • Kies voor volvette kaas op brood, matig de hoeveelheid en combineer het met groente zoals tomaat, komkommer, paprika.
  • Neem vaker een plantaardig alternatief in plaats van vlees.
  • Beweeg meer!


Misschien vind je deze artikelen ook interessant 
Cookies Contact en afspraak