Is Griekse yoghurt beter dan 'gewone' (Nederlandse) yoghurt?
Blogs
Is Griekse yoghurt beter dan 'gewone' (Nederlandse) yoghurt?
Gepubliceerd op: 04-02-2016 15:42
Door: Noor Struik
Overal te koop en best hip; Griekse yoghurt. Verschillende blogs en artikelen melden dat Griekse yoghurt een betere keuze is. Zo zou het meer eiwitten, vitaminen en mineralen bevatten. Maar is dat eigenlijk wel zo? Ik checkte het uit.
Gewone yoghurt wordt aan de hand van vetpercentages verdeeld in drie groepen. Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft. Naast deze Griekse yoghurt is er de Griekse yoghurt met 0% vet. Deze yoghurt bevat, zoals de naam al zegt, nauwelijks vet en dat is terug te zien in de calorieën. Het vetpercentage is lager, maar 0% vet yoghurt bevat wel meer koolhydraten en minder vitaminen en mineralen. Dat geldt overigens voor elke variant magere yoghurt (Grieks, Turks, Bulgaars of IJslands) gezien de meeste vitamines in het melkvet zitten.
Tabel 1. Voedingswaarde per schaaltje yoghurt (150 g)
Yoghurt
Yoghurt bestaat uit melk en melkzuur, vandaar de typische zure smaak. Yoghurt bevat, net als andere melkproducten, eiwit en is een bron van B-vitamines en calcium. Calcium zorgt voor gezonde tanden en botten en B-vitamines zorgen voor een goedwerkend zenuwstelsel.
'Gewone' (Nederlandse) yoghurt vs Griekse yoghurt
Gewone yoghurt wordt aan de hand van vetpercentages verdeeld in drie groepen. Volle yoghurt bevat minimaal 3% vet, halfvolle yoghurt 1 tot 3% en magere yoghurt bevat maximaal 1% vet. Griekse yoghurt bevat ongeveer 10% vet. Bij de productie van Griekse yoghurt wordt namelijk het vocht eruit gezeefd, zodat een dikke, romige yoghurt overblijft. Naast deze Griekse yoghurt is er de Griekse yoghurt met 0% vet. Deze yoghurt bevat, zoals de naam al zegt, nauwelijks vet en dat is terug te zien in de calorieën. Het vetpercentage is lager, maar 0% vet yoghurt bevat wel meer koolhydraten en minder vitaminen en mineralen. Dat geldt overigens voor elke variant magere yoghurt (Grieks, Turks, Bulgaars of IJslands) gezien de meeste vitamines in het melkvet zitten.Voedingswaarde
Zoals je hieronder kan zien bevat Griekse yoghurt behoorlijk meer calorieën dan volle yoghurt. Dat komt vooral doordat er meer vet in zit. Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.Tabel 1. Voedingswaarde per schaaltje yoghurt (150 g)
Volle Griekse yoghurt | Volle yoghurt | 0% vet Griekse yoghurt | Magere yoghurt | |
Energie | 188 kcal | 86 kcal | 80 kcal | 57 kcal |
Koolhydraten | 5,4 g | 5,0 g | 8,3 g | 6,2 g |
Eiwit | 7,1 g | 5,7 g | 11,3 g | 6,3 g |
Vet | 15 g | 4,4 g | 0,3 g | 0,5 g |
|
9,8 g (65%) | 2,9 g (66%) | 0,2 g (67%) | 0,2 g (40%) |
Calcium | 192 mg | 213 mg | 176 m | 225 mg |
Kalium | 222 mg | 243 mg | 160 mg | 233 mg |
Vitamine B1 | 0,03 mg | 0,03 mg | - | 0,03 g |
Vitamine B2 | 0,24 mg | 0,26 mg | - | 0,26 mg |
Vitamine B12 | 0,42 ug | 0,39 ug | 0,75 ug | 0,41 ug |