Komkommertijd

Blogs

Komkommertijd

Gepubliceerd op: 31-07-2017 14:13

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

‘Het is weer komkommertijd.’ Deze uitdrukking hoor je vaak in de zomer als er weinig te doen is. Waar deze uitdrukking precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat komkommers in de zomer juist volop verkrijgbaar zijn en er weinig gebeurt in het bedrijfsleven en de media omdat veel mensen en dus ook politici op vakantie zijn. Wij diëtisten hebben een hele andere gedachte hierbij. Komkommer is een zeer populaire groente die vezels, voedingsstoffen en weinig calorieën bevat. Het is, wat ons betreft, altijd tijd voor komkommer!
 

Hoe gezond is komkommer?

Komkommer is dan wel geen vitaminebom, toch past hij prima in een gezond eetpatroon. Ze bevatten wel degelijk een aantal vitamines, namelijk A, B1, B2, B6, B11, C en K. Daarnaast zijn ze ook een bron van vezels en mineralen zoals silicium, kalium en magnesium. Eet ze zoveel mogelijk met schil, want daar zitten de meeste, vezels, vitamines en mineralen in. En komkommer is ook een geschikte keuze door wat er allemaal niet in zit. Want eet je een stuk komkommer, dan krijg je daarmee geen verkeerde vetten, lege energie, zouten, suikers en andere toevoegingen binnen! 
 

De veelzijdigheid van komkommer

De komkommer is niet voor niets zo populair en een van de meest gegeten groenten in Nederland. Hij is lekker fris, bijna iedereen vindt het lekker en er is veel mee te doen. 


Komkommerinspiratie

Als snack
Lekker met stukje brie/geitenkaas en walnoot erop, of beleg hem met humus of andere lekkernijen zoals olijven, (zongedroogde) tomaatjes, mozzarella, gerookte zalm, tonijnsalade. Of komkommerbootjes, gevulde komkommer.
Als bijgerecht
Lekker fris als bijgerecht, plakjes, blokjes, bolletjes het maakt niet uit. Met komkommer maak je gemakkelijk een lekkere salade. Bijvoorbeeld Griekse salade met tomaatjes, olijven, rode uien en blokjes feta. Ook lekker bij (Indonesische) pittige gerechten is een atjar van komkommer, oftewel atjar ketimoen.
Als dorstlesser
Doe de schillen in een kan water en je water krijgt een lekker komkommersmaakje aan je water. Of haal juist het binnenste (de zaadlijst) uit de komkommer en pureer de rest (met of zonder schil, wat je lekker vindt) in de blender of met de staafmixer, voeg naar smaak wat citroensap of limoensap toe. Met komkommer sap kun je ook weer lekker variëren door naar smaak fruit, munt, koriander, peterselie mee te mixen. Ook kun je met komkommer heerlijke smoothies maken zoals: Als saus
Maak eens een frisse saus met komkommer, lekker bij een barbecue bijvoorbeeld. Neem als basis komkommer en yoghurt. Hiervoor rasp je een komkommer en druk je de geraspte komkommer vervolgens even in de zeef om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens meng je deze met ongeveer 250 gram (Griekse) yoghurt. Nu kun je naar wens je saus op smaak brengen. Bijvoorbeeld met knoflook, munt, citroen, kruiden zoals dille, olie, peper en zout.
 
Fijne zomer iedereen!
 
Cookies Contact en afspraak