Koken met restjes

Blogs

Koken met restjes

Gepubliceerd op: 08-04-2019 13:47

Door: Bianca Jutte, diëtist Den Haag

We gooien met zijn allen aardig wat kilo’s voedsel weg per jaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel campagnes om voedselverspilling tegen te gaan. Ook worden er veel initiatieven ontwikkeld om meer met overgebleven voedsel te gaan doen.
Graag dragen ook wij ook ons steentje bij door jullie te inspireren wat je allemaal met restjes kunt doen! 

Vaak houd je wel ergens in de week wat eten over. Het is lastig om precies genoeg te koken. Probeer eens om 1 keer per week een left-over dagje in te plannen. Laat je maaltijd geïnspireerd zijn op wat je in je koelkast tegenkomt. Op deze manier ruim je regelmatig je koelkast op, voorkom je verspilling, bespaar je in je portemonnee en blijf je creatief! Hierdoor kun je ook wat makkelijker de grotere, vaak voordelige hoeveelheden producten kopen. En als je net niet genoeg in huis voor een complete maaltijd kun je de overige ingrediënten altijd even in de supermarkt halen. Hieronder een handige lijst wat je met verschillende left-overs kunt doen!
 

Oud brood

Roosteren in broodrooster of kort opbakken in de pan met een beetje olijfolie. Stokbrood kan heel goed in de oven weer lekker worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld ook eens aan het maken van croutons, wentelteefjes, of een tosti! Er zijn ook soep recepten en desserts waar gebruik gemaakt wordt van oud brood. Neem bijvoorbeeld broodpudding, of dip het oude brood in je soep of gebruik het voor een kaasfondue. Veel mogelijk dus met oud brood. Nooit meer weggooien!

Overrijp- of te veel fruit

Hier maak je gemakkelijk een smoothie van met (plantaardige) melk/yoghurt of water. Ook kun je er een toetje of bijvoorbeeld een cake van maken, denk aan bananenbrood.
 

Restjes groente

Als je weinig groente over hebt kun je een omelet of wrap met roerbakgroente maken. Als je meer over hebt kun je bijvoorbeeld een pasta maken. Voor pasta kun je als basis (volkoren) pasta met gezeefde tomaten, knoflook en ui nemen. Gebruik verse kruiden, gedroogde kruiden of een half bouillonblokje voor de smaak. Indien je een ruime hoeveelheid over hebt kun je soep maken. Soep kun je maken met alle soorten groenten en eventueel ook restjes vlees. Of maak eens een lekkere groentelasagne!


Restjes vlees

Indien het vlees al gaar is kun je dit bijvoorbeeld op een boterham of cracker doen als beleg. Ook kun je het als vulling van een wrap  of hartige pannenkoek gebruiken of het op het laatste moment door je pasta saus roeren. Nog onbereid vlees verwerk je gemakkelijk in een ovenschotel, soep, bonenschotel of pasta. 

Wat ook lekker is om met je restjes te doen? Er minestronesoep van maken! Hier kun je namelijk veel restjes in kwijt. 

De basis voor minestronesoep;
Bouillon met tomatenpuree, verse tomaten en/of gezeefde tomaten. Een combinatie kan natuurlijk prima. Verder ui en knoflook, iets van Italiaanse kruiden, vers zijn peterselie of basilicum heel lekker. Een beetje groene pesto is ook handig als je dat nog over hebt. Verder kun je hier al je restjes groente in kwijt en er eventueel een beetje pasta doorheen doen. Spekjes of bacon of gehakt doen het ook goed in deze soep. Voor een zeer goed gevulde soep voeg je nog witte bonen toe. Parmezaanse kaas maakt het helemaal af.

Er zijn een aantal producten handig om altijd op voorraad te hebben, om het koken met restjes makkelijker te maken, bijvoorbeeld: ui, knoflook, passata (gezeefde tomaten), kruiden, eieren, (volkoren) pasta, zilvervliesrijst en bonen- of peulvruchten.

Cookies Contact en afspraak