Hoe gezond zijn asperges?

Blogs

Hoe gezond zijn asperges?

Gepubliceerd op: 07-04-2019 11:46

Door: Mara Looij

Van april tot juni is het feest voor de liefhebber (en wie is dat niet?) want dan zijn deze pareltjes verkrijgbaar. De asperge wordt ook wel de ‘koningin der groente’ genoemd. En dat is toch volkomen terecht?
 

3 soorten asperges

Er zijn 3 soorten asperges: groene, paarse en witte. Ze hebben een verschillende smaak, voedingswaarde en bereidingswijze. Zo hoeft je de groene en paarse variant niet te schillen en kan je de paarse zelfs rauw eten! De witte asperge wordt het meeste gegeten, die heeft in deze blog dan ook de hoofdrol.
 

Waarom zijn asperges zo duur?

Dat heeft te maken met de duur en intensiviteit van de teelt. Het duurt al twee jaar voordat een aspergeplant eetbare asperges gaat afgeven. Een aspergeplant blijft 10 jaar in dezelfde grond staan, daarna moet er een nieuw veld worden aangelegd waaruit de aspergeplanten weer volop voedingsstoffen kunnen opnemen. Het planten, onderhoud en oogsten is arbeidsintensief. Asperges zijn kwetsbaar en verkleuren snel in de zon. Vergeelde asperges wil je niet, daarom zit de teler er bovenop om roomwitte, rechte asperges van gelijke dikte te kweken.
 

Goed schillen

De schillen van een asperge zijn te hard om te eten dus die wil je er helemaal afhebben. Eerst snijd je je van de onderkant een stuk af (ongeveer 1,5 cm) en daarna ga je vanaf onder de kop met een aspergeschiller of dunschiller van boven naar beneden. De hele asperge rondom dubbel schillen, zoals soms gezegd wordt, is niet nodig, daarmee verspil je alleen maar die kostbare asperge. Als je goed kijkt en voelt weet je precies waar nog schil zit. Aandachtig schillen dus!
 

Kort koken

Kook (of eigenlijk: blancheer) de witte asperge 6 minuten in een ruime pan met voldoende kokend water. Dat kan prima in een gewone pan maar een echte aspergepan is natuurlijk helemaal eersteklas. Daarin staan de asperges rechtop en staan ze in een netje waardoor je niet hoeft af te gieten en de bovenkant van de asperges worden gestoomd waardoor de garing met de rest van de asperge gelijk is. 
 

Supergezond

Witte asperges bevatten weinig carbs en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Ze bevatten bijvoorbeeld B-vitamines en ruime hoeveelheden vitamine C, kalium, Calcium en fosfor. Een veel gegeten combi is met ei, ham, aardappelen en boterjus. Het bordje dat je op het plaatje ziet bevat 524 calorieën (inclusief 2 eetlepels boterjus). Prima voor een avondmaaltijd!


 

Low carb asperges

Je kunt met witte asperges ook heerlijke low carb gerechten maken. Bijvoorbeeld witte asperges met zalm, roerei en hollandaisesaus of witte asperges met ei, ham en bloemkoolpuree.
 

Tips

  • Leg de asperges 20 minuten in koud water voordat je gaat schillen, ze nemen dan vocht op waardoor ze boller gaan staan en het schillen makkelijker gaat.
  • Spoel de asperges na het koken kort af met koud water om het garingsproces te stoppen.
  • Boterjus maak je door boter op een lage temperatuur te smelten. Je brengt deze extra lekker op smaak door wat citroenzest toe te voegen.
  • Boterjus bevat wel veel calorieën, dus houd maat (maximaal 2 eetlepels).

Asperge-plas

Ken je dat? Dat typische urine-geurtje nadat je asperges hebt gegeten? Iets minder dan de helft van de mensen heeft er last van en ook niet iedereen kan het ruiken. Het ontstaan van dat typische geurtje heeft te maken met het verteringsproces van asperges en stoffen die daarbij vrijkomen.
Cookies Contact en afspraak