Eet meer groente in 3 stappen

Blogs

Eet meer groente in 3 stappen

Gepubliceerd op: 07-02-2024 14:01

Door: Phoebe Gödderz, diëtist Amsterdam

Groente zit boordevol vitamines, mineralen en vezels, Door het eten van genoeg groente blijf je gezonder. Groente is bijvoorbeeld goed voor je lichaamsgewicht en je stoelgang. Ook helpt het eten van voldoende groente ziektes zoals diabetes, kanker, aandoeningen aan hart- en vaten voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland te weinig groente gegeten wordt. Gemiddeld eten volwassenen 165 gram groenten per dag, in plaats van de aanbevolen 250 gram. Vaak wordt alleen bij de avondmaaltijd groente gegeten en is het daardoor vaak niet haalbaar om de 250 gram (5 opscheplepels) te halen. Ben jij een van hen? En wil je je dagelijkse groente-inname naar een hoger niveau tillen? Volg de tips.

✅ Extra groente op en bij je boterham. Beleg je brood met plakjes komkommer, tomaat, paprika, radijs, een blaadje sla of een plukje kiemgroenten. Maak er een gewoonte van om altijd groente toe te voegen  Geen fan van rauwkost, of behoefte aan warmte? Eet dan een schaaltje soep op basis van (alleen) groenten. Een gegrilde paprika-tomatensoep, pompoen-wortlesoep of courgettesoep met pit. bijvoorbeeld.

✅ Groente als tussendoortje. Neem wat reepjes komkommer/paprika/bleekselderij tussendoor. Dip ze in hummus of een mix van 100% pindakaas met een scheutje Hoisin sausvoor een extra smaakvol groentemomentje.

✅ Verdubbel je groente-portie. Neem bij de avondmaaltijd een dubbele hoeveelheid groente ten opzichte van de koolhydraten, zoals pasta/rijst/aardappel/zoete aardappel/quinoa. Neem voor elke opscheplepel koolhydraten twee opscheplepels groente. 
Cookies Contact en afspraak