DROPLOVER? Let op je bloeddruk!

Blogs

DROPLOVER? Let op je bloeddruk!

Gepubliceerd op: 21-10-2019 15:47

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

Drop wordt gezien als een typisch Nederlands snoepje. Wij Nederlanders consumeren met z’n allen zo’n 32 miljoen kilo drop per jaar! Per persoon is dat gemiddeld ongeveer 2 kilo.


Waarvan wordt drop gemaakt en waarom is het zo lekker?

De basis voor drop is de zoetstof die uit de wortel van de zoethoutstruik Glycyrrhiza glabra gewonnen wordt: glyccyrrhizine. Deze stof is wel 30 tot 50 keer zo zoet als suiker. En wordt ook gebruikt in o.a. zoethoutthee, ouzo, hoestdrank, keelpastilles en tabak (als smaakverbeteraar). Er wordt doorgaans suiker of een andere zoetstof (in suikervrije drop) aan toegevoegd en zetmeel of gelatine om te binden. Drop wordt verder op smaak gebracht met smaakmakers als salmiak, zout, geur en smaakstoffen (al dan niet synthetisch) en karamel (voor de kleur).
 

Hoe beïnvloedt drop je bloeddruk?

De zoethoutwortel dat de basis is voor drop, beïnvloedt je hormoonhuishouding, en daarmee je bloeddruk. Glyccyrrhizine gaat als glycyrrhetinezuur de bloedbaan in. Dit zuur remt een belangrijk enzym waardoor de concentratie van een andere stof (cortisol) stijgt. Hierdoor houdt de nier natrium (zout) vast. Zout houdt water vast en hierdoor stijgt vervolgens de bloeddruk. Hoe hoger het cortisol, des te hoger de bloeddruk. Daarbij is aan drop ook nog zout toegevoegd, waardoor de bloeddruk dubbel beinvloed wordt als je drop eet.
 

Hoeveel drop beïnvloedt je bloeddruk?

De bloeddruk stijgt bij ongeveer 15 zoete of 60 dubbelzoute dropjes per dag. Als je een gezond persoon bent, daalt de bloeddruk weer nadat je gestopt bent met het eten van drop. Hoe snel de bloeddruk weer normaal wordt komt uit onderzoek niet duidelijk naar voren. Als je vaak (meer dan bovengenoemde hoeveelheid) dropjes eet, is je bloeddruk dus vaak te hoog. En sommige mensen zijn extra gevoelig. Zij krijgen daarom het advies om niet meer dan 2 zoete of 6 dubbelzoute dropjes op een dag te eten. Het gaat om deze groepen:
  • Kinderen
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met (aanleg voor) een hoge bloeddruk
  • Mensen met (aanleg voor) het vasthouden van vocht 

Weetjes

  • Zoute drop bevat minder zout dan zoete drop. In zoute drop zit namelijk minder suiker, waardoor het zout duidelijk te proeven is. Kan je nagaan, want zoute drop is behoorlijk zout.
  • De zoetstof glycyrrhizine is niet schadelijk voor de tanden. Let op: de extra toegevoegde suiker in drop is dat wel.
  • Alle producten die glyccyrrhizine bevatten hebben een bloeddrukverhogend effect, dus ben je gevoelig, houdt dan ook maat met zoethoutthee, ouzo, keelpastilles en andere producten waar deze stof in zit.
  • Per dropsoort verschilt het percentage glyccyrrhizine. Het effect op de bloeddruk verschilt daardoor ook per dropsoort.
  • Een hoge bloeddruk geeft pas na 10-15 jaar klachten, het is daarom zinvol om je bloeddruk regelmatig te meten. 

Meer over bloeddruk

Cookies Contact en afspraak