De effecten van alcohol op je gezondheid

Blogs

De effecten van alcohol op je gezondheid

Gepubliceerd op: 20-06-2017 12:12

Door: Naomi Hoekstra

Yes! Het is zomer; de terrassen zijn goed gevuld, de BBQ’s zijn uit de opslag gehaald en er wordt heerlijk genoten van het weer aan het strand. Typerend daarvoor is dat ik men weer vaker hoor zeggen dat ze nu toch een beetje meer drinken. Wat is de invloed hiervan op je lichaam? Ik leg het uit.


Alcohol en vetopslag

Voor je lichaam is alcohol een gif. Zodra alcohol je lichaam binnenkomt wordt het dan ook met spoed naar de lever gestuurd. Alcohol kan niet door het lichaam worden opgeslagen en moet dus zo snel mogelijk afgebroken worden. Doordat de lever bezet raakt met alcohol komt de verbranding van koolhydraten en vet uit de voeding (en je alcoholische drankje) op een laag pitje te staan. Met als gevolg dat deze sneller opgeslagen worden als lichaamsvet.
 

Alcohol en energie

Naast de energie van alcohol (die je beter ergens anders uit kunt halen) levert alcohol geen nuttige andere voedingsstoffen, oftewel: Alcohol levert 'lege energie'. Calorieen waar je niets aan hebt. Alcohol levert per gram 7 calorieen (een gram eiwit of koolhydraten levert 4 calorieen en 1 gram vet levert er 9). Er worden steeds meer hippe mixdrankjes en allerlei verschillende speciaal-biertjes gedronken. Deze speciale drankjes bevatten meestal veel meer andere ingrediënten; waaronder suikers. Extra lullig is dat je die op dat moment helemaal niet goed kan verbranden, omdat de lever bezig is met de afbraak van alcohol.
 

Alcohol, hart-en vaten en het risico op kanker

In het lichaam worden de alcoholmoleculen door enzymen afgebroken, zodat de alcohol uit het lichaam afgevoerd kan worden. In de eerste stap van dit afbraakproces wordt alcohol afgebroken tot een kankerverwekkende stof (acetaldehyde). Gelukkig volgt er vrij snel een tweede stap om deze stof verder af te breken, maar onderzoek wijst uit dat dit stofje schade kan aanbrengen. Dit komt waarschijnlijk doordat de stofwisseling van alcohol niet alleen in de lever plaatsvindt maar ook voor een klein(er) deel in de alvleesklier, de hersenen en het maag-darmkanaal. Hoewel er waarschijnlijk wel enig positief effect is op hart- en vaatziekten, is dat effect veel kleiner dan wordt gedacht/ beweerd. Daarnaast moeten eventuele positieve effecten ook afgewogen worden tegen andere risoco's die alcohol met zich meebrengt. 


Alcohol en gezondheid

Hoe graag je het ook wil geloven, alcohol is niet gezond. Te veel alcohol heeft niet alleen de bekende kater-gevolgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, lusteloosheid en duizeligheid. Overmatig alcoholgebruik is ook een belangrijke oorzaak van geweld/ ongelukken onder jongvolwassenen én het heeft een vervelend effect op het metabolisme - de spijsvertering. Echter, een klein glaasje op zijn tijd is ook lekker en ontspant, al zou je de ontspanning dan weer beter in iets anders kunnen zoeken. Het meest gezond is en blijft, een leven zonder alcohol. 
 

Conclusie

Alcohol drink je niet voor je gezondheid, maar voor je plezier! Geniet, maar drink met mate.
 

Tips om met alcohol te minderen

Heb je het idee dat je te veel alcohol drinkt, maar vind je het lastig te minderen?
  • Stel jezelf een grens door te bepalen welk drankje je gaat drinken en hoeveel je daarvan mag. Bepaal van tevoren op welk tijdstip je stopt.
  • Begin altijd met water en wissel je alcoholische drankje(s) af met water.
  • Drink rustig en geniet van je drankje(s).
  • Ga voor een alcoholvrij alternatief.
  • Las een alcoholvrije week in om te ervaren dat je je frisser voelt zonder alcohol.
  • Er zijn online verschillende anonieme cursussen beschikbaar die hulp kunnen bieden bij het minderen van alcohol!
 

Lees ook

Cookies Contact en afspraak