Is wijn beter dan bier?

Blogs

Is wijn beter dan bier?

Gepubliceerd op: 20-10-2015 19:56

Is het terecht dat (rode) wijn een gezonder imago heeft dan bier? Lees het in deze blog!


Bier

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een bierbuik krijg je niet (alleen) van bier. De calorieën in bier kunnen ervoor zorgen dat je aankomt, maar dat doen calorieën uit wijn en andere drankjes (en eten) net zo goed. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol. 


Wijn

Wijn ontstaat door het gisten van druivensap. Hoe droger de wijn, hoe minder calorieën. De anti-oxidanten waaraan wijn zijn goede naam te danken heeft heten flavonoïden. Ze geven kleur aan groente en fruit. Het bewijs voor de positieve effecten van flavonoïden op de gezondheid is helaas onvoldoende. En daarnaast vind je deze stoffen ook in groente en fruit.​ Van groente en fruit is het in ieder geval zeker dat het goed voor je is.


Calorieen in bier vergeleken met wijn

Per glas

Pils (fluitje)

Rode wijn

Witte wijn, zoet

Witte wijn, droog

Energie

110 kcal

82 kcal

96 kcal

67 kcal

Koolhydraten

7 g

3 g

6 g

0.6 g

Alcohol

11 g

10 g

10 g

9 g

Water

230 g

88 g

81 g

87 g


Alcohol

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat een matige alcoholconsumptie de kans op een hartinfarct kan helpen voorkomen. Dit effect wordt alleen bereikt door niet meer dan 1 glas (vrouwen) en 2 glazen (mannen). Boven deze hoeveelheid heeft alcohol alleen nog nadelen voor de gezondheid. 


Evenveel alcohol in elk glas 

Bier wordt gedronken uit een glas van 250 ml en wijn uit een glas van 100 ml. Per ml bevat wijn namelijk juist méér calorieën dan bier. Ieder glas drank bevat ongeveer 10 g alcohol, of het nou een glas bier, wijn of shotje tequila is. Wel iets om rekening mee te houden: bier wordt vaak sneller gedronken en daarnaast in grotere hoeveelheden geserveerd.

Wijn vs bier

Uit grote studies naar de relatie tussen alcoholgebruik en sterfte aan hart- en vaataandoeningen lijkt er weinig verschil te zijn tussen verschillende soorten drank. Bier is dus net zo (on)gezond als wijn.  Maar wat blijkt: wijndrinkers leven in het algemeen gezonder dan liefhebbers van bier. De gemiddelde wijndrinker is hoger opgeleid, rookt minder en eet gezonder. Het is dus niet de wijn zelf, maar de wijndrinker die gezonder is dan bier ;). De voorkeur gaat evengoed wel uit naar een glaasje wijn (droog of rood) als skinny keuze. Drink bij voorkeur met mate. Maar kijk je een keertje te diep in het glaasje, geniet er dan in elk geval van. Cheers

 
Cookies Contact en afspraak