​Alcohol: wat doe je met me?

Blogs

​Alcohol: wat doe je met me?

Gepubliceerd op: 03-06-2015 21:16

Een koud biertje op een zonnig terras of een Moijto cocktail op het strand. Dat klinkt toch als muziek in de oren? De meeste mensen lusten ze in elk geval wel: 86% van de mannen en 74% van de vrouwen drinkt regelmatig alcohol. Ik zeg geniet ervan! In mijn blog lees je hoe snel jij je biertje er weer afdanst en wat je kan doen tegen die vervelende kater.


Alcohol in je lichaam is VIP

Alcohol kan niet worden opgeslagen in het lichaam en is bovendien giftig. Je lichaam wil er zo snel mogelijk vanaf! Daarom krijgt het een VIP behandeling bij de vertering. Als je een glaasje wijn drinkt en daarbij blokjes kaas eet, wordt eerst de wijn afgebroken en daarna pas de kaas. Het lichaam heeft 1,5 uur de tijd nodig om de alcohol in 1 glas wijn af te breken. De alcohol bereikt in 10 minuten de hersenen en kan er na een bepaalde tijd voor zorgen dat je reactiesnelheid vermindert, je minder remmingen voelt en op een gegeven moment begint te lallen met dubbele tong.  


Hoeveel calorieën in alcohol en hoe snel dans je ze er af?

Alcohol bevat 7 kilocalorieën per gram. Dat klinkt een beetje abstract, want hoeveel zit er nou in een biertje? Of in een glas witte wijn? En hoe snel (af langzaam) kom je er weer vanaf? Dat lees je in de tabel.

Calorieën per alcoholische drank

Per glas

Kcal

Hoelang met de voetjes van de vloer om 1 glaasje te verbranden?

Bier

110

20 minuten

Whisky

85

17 minuten

Rode wijn

82

17 minuten

Rum

80

16 minuten

Wodka

72

15 minuten

Droge witte wijn

67

14 minuten


Bier vergeleken met een boterham met kaas

Ter vergelijking: een boterham met kaas bevat zo’n 150 calorieën en een biertje 110 calorieën. Op een gemiddeld stapavondje kan het zomaar zijn dat je 5 biertjes drinkt, dus met gemak 3,5 boterham met kaas. En die biertjes zijn dan extra, ervan uitgaande dat je daarnaast nog eet. So keep on moving and shake it off! 


Ka.ter - het onwel zijn na een drinkpartij

De man met de hamer, een tong als schuurpapier en een ongemakkelijk gevoel in je buik… Ja, jij hebt de vorige nacht te diep in het glaasje gekeken. Alcohol heeft een uitdrogend effect, wat zorgt voor de hoofdpijn en droge mond. De misselijkheid wordt veroorzaakt door irritatie van de maag. Maar wat is er aan te doen?
  • Vul je watervoorraad aan en begin hier al mee tijdens het drinken van alcohol. Zo beperk je de uitdroging en dat kan een hoop ellende besparen de volgende dag.
  • Vul de vitamine B voorraad en aminozuren in je lichaam aan, deze worden namelijk verbruikt tijdens het drinken van alcohol. Vitamine B zit in dierlijke producten, zoals melk en eieren. Deze producten bevatten  ook aminozuren, dus twee vliegen in één klap! 
  • De kans is groot dat je snakt naar een vette hap, maar geef hier niet aan toe. De vettigheid zorgt er namelijk voor dat je maag alleen nog maar meer geïrriteerd raakt. 
  • Ga naar buiten, de frisse lucht helpt tegen het muffe gevoel.
  • Slaap! Is de kater zo erg dat je geen hap naar binnen krijgt en alleen maar in bed kan blijven liggen? Neem dan een paracetamol of ibuprofen en slaap de roes uit. Slaap is het beste medicijn en zorgt ervoor dat je je de volgende dag weer fris en fruitig voelt.

Een kater voorkomen

Om een kater te voorkomen is het belangrijk dat je niet drinkt op een lege maag, dus zorg ervoor dat je een goede maaltijd op hebt voordat je een avondje gaat stappen. Wissel daarnaast je alcoholische drankje af met een glas water, zodat je uitdroging voorkomt. En last but not least, vermijd goedkope soorten alcohol. Goedkope dranken veroorzaken een ergere kater. Het scheelt misschien in de portemonnee maar daar betaal je de volgende dag dubbel en dwars voor. Wodka, witte wijn en gin schijnen de minste problemen te geven. 
Cookies Contact en afspraak