De Ramadan als startpunt voor een gezonder eetpatroon

Blogs

De Ramadan als startpunt voor een gezonder eetpatroon

Gepubliceerd op: 15-02-2022 16:00

De kans is groot dat je tijdens de eerste dagen van de Ramadan merkt dat je wat gewicht verliest. Dat komt doordat je enigzins bent uitgedroogd en er minder vocht in je lichaam aanwezig is en door het vasten schakelt je stofwisseling over naar een lager pitje. De calorieën die je ‘s avonds eet worden door je lichaam beter opgeslagen. Zoete en vette snacks tellen zo extra op en de kans is groot dat je gewicht toeneemt.


Afvallen

Vaak wordt de Ramadan als mooi startblok gezien om te beginnen met afvallen. Dat kan het zijn inderdaad, mits  je ervoor kiest om gezonder te eten tijdens de Ramadan Door gezondere keuzes te maken voor Iftar en Suhoor kun je een mooie start maken met een gezondere leefstijl en (dus) gewichtsverlies. Door het vasten overdag, krijg je minder energie (kcal) binnen dan je dat je verbruikt. De suikers in je lichaam (glucose) raakt op en  je lichaamsvet wordt aangesproken om je lijf te voorzien van energie. Ja, de Ramadan is een goed moment om die omslag te maken. Een leefstijlplan, eventueel met behulp van een diëtist, voor ná de Ramadan is raadzaam, om het gezonde gedrag voort te zetten. 


Op gewicht blijven 

Een persoonlijke noot: In de Ramadan was ik gewend om veel bladerdeeghapjes en loempia’s te eten. Inmiddels heb mijzelf aangeleerd dat ik óók tijdens de ramadan gezond kan eten en bladerdeeghapjes geen must, maar slechts een gewenning zijn. Ik kies nu gezonde maaltijden voor Iftar. Wat ik normaal als diner eet, eet ik met wat dadels en een groot glas water. Een leefstijlplan, eventueel met behulp van een diëtist, voor ná de Ramadan is raadzaam, om het gezonde gedrag voort te zetten.  


Aankomen

Wil je juist wat aankomen? Ook dan is het zinvol om tijdens Ramadan aandacht te geven aan wat en hoeveel je eet. Om aan te komen in gewicht heb je een ‘positieve energiebalans’ nodig: meer calorieën eten dan verbranden. Als je je huidige inname met een extra 300-500 calorieën per dag verhoogt, zou je zo’n 0,25-0,5 kg per week kunnen aankomen. Een uitdaging, gezien je maar een paar uur op de dag kan eten. Maak daarom eiwitrijke keuzes zoals volle yoghurt, volle kwark, chocomel, kefir, eieren en peulvruchten. Een leefstijlplan, eventueel met behulp van een diëtist, voor ná de Ramadan is raadzaam, om het gezonde gedrag voort te zetten. 


6 Tips voor een gezonder eetpatroon 

Als je vast, let er dan goed op of je voldoende voeding krijgt op de dag of het tijdstip waarop je eet. Kies een verantwoorde voeding waarmee jij langzaam kunt afvallen en alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

1. Eet genoeg eiwitten tijdens de Iftar en Suhoor, ongeveer 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Als je  70 kilo weegt, is je eiwitbehoefte 1,8 x 70 = 126 gram eiwit. Eiwitrijk zijn eieren, zuivel, peulvruchten, vis, kip en ongezouten noten. 
2. Eet je meeste calorieën tijdens Suhoor.
3. Drink 1,5- 2 liter water tussen de Iftar en Suhoor.
4. Wandel voor Iftar.
5. Kook drie gerechten voor Iftar. Zoals: soep, een lichte salade zonder kip/vis/aardappelen & een bladerdeeg hapje.
6. Eet restjes van Iftar bij Suhoor of neem een groene (dikke) smoothie met daarin in ieder geval een banaan en een halve avocado. Voor een energieboost en een verzadigd gevoel. 
 

Meer blogs over de Ramadan
 

Tips voor tijdens de Ramadan

Tips om zo gezond mogelijk te  vasten tijdens ramadan

Ramadan 2020 gezonde tips

Vasten verzwakt niet vasten versterkt

Meer tips voor tijdens de Ramadan

Cookies Contact en afspraak