​Notenallergie in een notendop

Blogs

​Notenallergie in een notendop

Gepubliceerd op: 24-01-2020 10:33

Door: Elham Jarideh

Op 29 november 2019 heb ik de cursus voedselallergie afgerond. De informatie was nieuw en super interessant. Ik ben blij dat ik mijn cliënten in Utrecht met een voedselallergie nu echt verder kan helpen. In deze blog vertel ik je meer over notenallergie. Wat doe je als je notenallergie hebt? Betekent een notenallergie dat je allergisch bent voor álle noten? Hoe ernstig is dit en kom je er ooit vanaf? Ik vertel je er graag meer over.  


Noten zijn gezond

Noten hebben een ereplek in de richtlijnen goede voeding. Elke dag een handje noten is het advies. Ze beschermen tegen hart- en vaatziekten, bevatten veel gezonde vetten, eiwitten, vezels en zitten bomvol vitamine B, E, magnesium en ijzer. Fantastisch dus. Gelukkig ben je bij een notenallergie niet automatisch voor álle noten allergisch, belangrijk om goed uit te zoeken waarop je reageert. Hieronder meer daarover. 


Notenallergie 

Bij een primaire notenallergie kunnen noten heftige reacties veroorzaken in het hele lichaam en moet er tijdig worden ingegrepen.


Kruisallergie

Er kan ook sprake zijn van secundaire notenallergie door kruisreactiviteit. Bij deze mildere vorm van notenallergie merk je vooral klachten rond de mond, zoals jeuk aan je tong, gehemelte en keel. Soms krijg je last van lichte benauwdheid. Bij kruisallergie worden de klachten eigenlijk veroorzaakt door een boom- of berkenpollenallergie. Als je hooikoorts hebt kun je bijvoorbeeld gevoelig worden voor bepaalde noten. 


Biologische verwantschap

Bij een kruisallergie door pollen kun je reageren op noten, maar ook op steenvruchten. Een groep van voedingsmiddelen en planten die dezelfde allergische reactie geeft, hebben biologische verwantschappen. Hieronder kun je zien welke groepen verwant staan aan elkaar. 
  • Noten, pollen en steenvruchten (zoals kersen, perzik, nectarine, abrikoos, pruim en olijf)
  • Pistachenoten en cashewnoten 
  • Walnoten, pecannoten en hazelnoten
  • Pinda’s en peulvruchten (linzen, bonen, erwten)

Hoe weet je voor welke noten je allergisch bent?

Een allergie kan worden opgespoord met verschillende onderzoeksmethoden, zoals een huidtest, bloedtest (RAST-test), plakproeven, eliminatie-provocatietest of priktesten. Er wordt dan gekeken welke stoffen de oorzaak zijn van de allergische reactie. Je huisarts kan een doorverwijzing maken naar een allergoloog en gespecialiseerd diëtist.


Alternatieven voor noten

Tot het 5e levensjaar bestaat de kans dat je over een notenallergie heen groeit. Ben of blijf je allergisch voor noten, dan doe je er goed aan om je gezonde vetten uit andere producten te halen. Kies dan voor avocado, vette vis, koolzaadolie, olijfolie, chiazaad en lijnzaad. 


In een notendop

Een allergische reactie op een bepaalde noot betekent niet per definitie dat je allergisch bent voor alle noten. Het kan zijn dat je allergisch bent voor alle noten, maar het hoeft niet! Het zou zonde zijn als je onnodig alle noten zou vermijden. Neem contact op met je huisarts of gespecialiseerde diëtist als je vermoedt dat je een notenallergie hebt. Een eliminatie-provocatietest geeft zekerheid. Ik help je er graag bij.
 

Dietist gespecialiseerd in voedselallergie

Heb je een voedselallergie en ondersteuning en advies nodig? Boek dan een persoonlijke afspraak
 

 
Cookies Contact en afspraak