​Hoeveel fruit is goed voor je?

Blogs

​Hoeveel fruit is goed voor je?

Gepubliceerd op: 06-01-2020 16:00

Door: Eline Bijlsma, diëtist Amsterdam

Het is zo'n beetje common sense dat fruit gezond is. Maar toch hoor je of lees je ook regelmatig dat teveel fruit ook niet goed is. Klopt dat? En hoeveel fruit zou je dan wél moeten/ mogen eten om topfit te blijven?


2 stuks fruit per dag

Het advies (van de Gezondheidsraad) is om dagelijks 200 gram fruit te eten. Dat betekent: 2 stuks fruit. Dit advies is gebaseerd op onderzoeken naar de inname van vitamines en mineralen. Je met 200 gram per dag alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je dagelijks nodig hebt op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Voorwaarde is wel dat je varieert met fruitsoorten.


Gezondheidsvoordelen van fruit

Behalve dat er veel vitamines en mineralen mee binnenkrijgt, heeft fruit ook veel andere gezondheidsoordelen. Door 2 stuks fruit op een dag verlaag je het risico op hart-, en vaatziekten en diabetes type 2. En door de antioxidanten in fruit zitten, óók het isico op bepaalde vormen van kanker.


Hoe eet je genoeg fruit?

Fruit kan in principe altijd en overal. Door de structuur en samenstelling van fruit is het ook buiten de koelkast een langere tijd goed te bewaren. Je kan vers fruit meenemen in je tas om onderweg op te eten. Bewaar het in een stevig bakje, dan blijft het lekker. Fruit kan je ook heel goed verwerken in een salade; lekker fris!  Of een fruitsalade. Ook kan het lekker als beleg op brood, denk aan plakjes appel, plakjes aardbei of banaan op brood.


Vruchtensap telt niet

Vruchtensap telt niet mee als fruit; omdat dit veel minder vezels en voedingsstoffen bevat dan vers fruit. Een ander nadeel van sap is dat sap veel suiker bevat, waardoor je veel meer calorieën binnenkrijgt dan wanneer je een vers stukje fruit eet.


Kan je ook teveel fruit eten?

Fruit bevat naast de vitamines en de vezels namelijk ook suikers en zuren. De suikers in fruit: fruitsuikers (koolhydraten). Koolhydraten heb je nodig als brandstof (energie) en als bouwstof. Maar als je er teveel van binnen krijgt, worden deze overtollige koolhydraten opgeslagen als lichaamsvet. Van teveel fruit kan je dus aankomen. Het zuur in fruit kan bovendien het tandglazuur aantasten. Om bovenstaande redenen is het goed om 'zelfs' bij het eten van fruit, maat te houden. 


Fruit bij diabetes

Ook bij diabetes kan fruit prima gegeten worden, maar is het vooral belangrijk om niet teveel koolhydraten in een keer te nemen. De fruitinname kan het beste goed verdeeld worden over de dag: tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondmaal een stuk fruit is optimaal. Fruitsoorten die hoog zijn in koolhydraten kunnen bij diabetes in kleine hoeveelheden worden gegeten, en goed verdeeld over de dag. Check hier de hoeveelheid suiker per fruitsoort.


Tips

Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel.
  • Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag. Een mandarijn staat niet gelijkwaardig aan een stuk fruit. Om zeker te weten hoeveel 2 of 3 stuks nou zijn; kan je dit simpelweg afwegen. 200 gram is een goede richtlijn.
  • Eet deze hoeveelheid niet in een keer. Zo help je het tandglazuur te herstellen en voorkom je een suikerpiek in de bloedsuikerspiegel.
  • Wissel af en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk verschillende soorten fruit eet, om zo van alle vitamines en mineralen voldoende binnen te krijgen.

Fruit smakelijk! wink


 
Cookies Contact en afspraak