Is fruit goed als je diabetes hebt?

Blogs

Is fruit goed als je diabetes hebt?

Gepubliceerd op: 20-04-2018 12:55

Door: Marlies Dreijer, diëtist Amsterdam, diëtist Purmerend

Fruit gezond! Er bestaan verschillende fruitsoorten, zoals: pitfruit, zacht fruit, steenvruchten, citrusfruit en ander exotisch fruit. Fruit bevat relatief weinig kilocalorieën en bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Zoals: vitamine C, foliumzuur, kalium en bioactieve stoffen.

Suikers in fruit

Maar fruit bevat ook (fruit)suikers, oftewel: fructose. Je lichaam maakt geen onderscheid in de verwerking van fruitsuikers of gewone suiker. Je bloedsuiker stijgt ervan en wat je teveel binnenkrijgt (en niet verbrandt) slaat je lichaam op als lichaamsvet.
 

Hoeveel is een (1) portie fruit?

1 portie fruit weegt zo’n 100 gram. Lees hier meer.
 

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit bevat méér suikers in vergelijking met gewoon fruit. En geen vitamine C, doordat deze vitamine bij het drogen verloren is gegaan. Tijdens het droogproces, worden vaak nog extra suikers toegevoegd, om de zoete smaak te behouden. Gedroogd fruit is daarom minder geschikt als je diabetes hebt.
 

Vruchtensappen

In vers fruit zitten meer vitamines en vezels dan in sap. Daarbij wordt in sap (uit pak) tijdens het fabrieksproces meestal nog extra suiker toegevoegd. Zo krijg je dus het fruitsuiker plus nog extra toegevoegd suiker binnen. Maar ook zonder extra toegevoegd suiker klok je, zonder dat je het merkt, de suikers van 3 sinaasappelen weg. Je kunt echt veel beter een verse sinaasappel eten. Door de vezels én doordat je het fruit eet/ kauwt in plaats van drinkt, is het bovendien veel verzadigender. Onze mening over sap bij diabetes: liever niet :)
 

Hoeveelheid suikers per fruitsoort

Per fruitsoort verschilt de hoeveelheid suikers. Onderstaand tabel geeft per fruitsoort de hoeveelheid suikers weer.
 
Fruitsoort Hoeveelheid suikers in grammen (per 100 gram)
Avocado 1.8
Citroen 3
Rode Bessen 4.4
Frambozen 4.5
Aardbeien 5.1
Galia meloen 6
Nectarine 6.5
Grapefruit 6.6
Sinaasappel 7.9
Watermeloen 8
Pruim met schil 9.6
Mandarijn 9.8
Blauwe bessen 11
Kersen 11.5
Peer met schil 11.7
Appel met schil 12.1
Ananas 12
Kiwi 12.2
Mango 14.3
Witte en blauwe druiven 16.8
Banaan 20.6
 

Advies

Ook als je diabetes hebt, past fruit binnen een gezond eetpatroon. Onderstaande tips ter aanvulling:
  • Eet je fruit (drink het niet).
  • Let op de hoeveelheid fruit/ de grootte van de vrucht. Dus bijvoorbeeld liever een klein (kinder)appeltje dan een hele grote.
  • Weeg je fruit eens, zo krijg je een goed beeld van de hoeveelheden die je eet.
  • Eet twee tot maximaal 3 stukken fruit verdeeld over de dag (tussen de maaltijden in) is genoeg.  
  • Kies bij voorkeur vers fruit en geen gedroogd fruit of vruchtensap.
  • Combineer fruit met bijvoorbeeld eiwitten of vetten. Bijvoorbeeld 1 portie fruit met een schaaltje yoghurt of kwark of een klein handje noten. De vruchtensuikers, worden zo langzamer opgenomen.
  • Kies rode vruchtensoortsen: aardbeien, bessen en frambozen. Deze bevatten relatief weinig suikers.
  • Kies avocado, bijvoorbeeld een halve, als tussendoortje of op brood. Telt als fruit maar met weinig suikers!
Contact en afspraak