Afvallen zonder dieet

Blogs

Afvallen zonder dieet

Gepubliceerd op: 27-11-2017 11:38

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Tilburg

  1. Eet lekker. Ga je starten met een gezonder voedingspatroon, maar vindt je het eten zelf niet lekker? Dan is de kans groot dat jouw poging tot gezonder eten gaat mislukken. Als je voldoende gezonde keuzes hebt en daarmee kunt variëren, is de kans groter dat je gezond zal blijven eten. Probeer daarom eens wat nieuwe recepten uit of probeer bestaande recepten gezonder te maken door ingrediënten te vervangen (zoals bijvoorbeeld deze gezonde variant van een turkse pizza).
  2. Sta jezelf een extraatje toe. Opvolgend op de tip hierboven: als je jezelf alle dingen die je wél lekker vindt gaat ontzeggen, hoe hou je dat dan vol? Zorg dat er in je voedingspatroon ruimte is om af en toe een extraatje te kunnen pakken, of dat nu gezond of ongezond is.
  3. Drink water! De energie die je uit calorieën in drankjes haalt zijn niet zo verzadigend als de calorieën uit vast voedsel. Zonder dat je het doorhebt, kun je dus behoorlijk wat calorieën achterover gieten. Het aantal calorieën in één glas cola komt overeen met 500 gram tomaten. Een halve kilo tomaten drink je niet zomaar weg! Als je vaker voor water of thee zonder suiker kiest zul je dus flink wat energie kunnen besparen. Water lekkerder maken doe je, door er bijvoorbeeld fruit of munt aan toe te voegen.
  4. Eet iets voordat je naar de supermarkt gaat. Zoals een stukje fruit. Als je boodschappen gaat doen met honger zul je veel eerder geneigd zijn om ongezonde producten te kopen. Je boodschappenwagen zal waarschijnlijk een stuk voller zijn door allerlei producten die je eigenlijk niet op je lijstje had staan. Zorg daarom dat je goed gegeten hebt van tevoren en neem desnoods een gezonde snack voordat je gaat. Dit geld ook voor alle andere plaatsen waar de verleiding om eten te kopen groot is, zoals op het station of in het winkelcentrum.
  5. Leg de focus op je doelen. Werken aan een bepaald (droom) gewicht kan als erg stressvol worden ervaren. Wanneer de weegschaal niet het gewenste getal aangeeft is dat een teleurstelling en kan zeer demotiverend werken. Snel willen afvallen geeft vaak het “jojo effect”. Afwisselend resultaat boeken en terugvallen geeft op de lange termijn juist het averechtse effect en niet het gewenste gewicht. Focus op doelen waarmee je je gezondheid kunt verbeteren en stel alleen een doel wat je ook echt denkt te kunnen bereiken. De weg daar naar toe is dan minstens zo belangrijk! Stapsgewijs (kleine) verbeteringen aanbrengen zorgt voor beter resultaat. Start bijvoorbeeld met het vervangen van cola voor water, minimaal 2x per week een wandeling maken of richt je op voldoende fruit per dag en ga vanuit daar steeds verder met nieuwe aanpassingen, één ding tegelijk. Je zult zien dat je uiteindelijk door deze kleinere aanpassingen gaandeweg ook gewicht kwijt zult raken. En elk doel dat je behaalt geeft weer positieve energie!
  6. Eet met aandacht. Voor velen is eten tegenwoordig een haastige bezigheid. We eten voor de tv, onderweg en achter de computer. Het gevolg is gedachteloos eten. Te snel eten zorgt vaak voor over-eten. Het signaal wat aangeeft dat je verzadigd bent komt dan te laat waardoor je geen rem krijgt en blijft eten. En dat signaal komt pas na 20 minuten! Het is dan ook verstandig om bewust te zijn van wat je eet en waar je eet. Schrok je maaltijd niet naar binnen, maar geniet! Eet langzamer en probeer elke hap goed te kauwen. Hoe vaker je kauwt hoe voller je uiteindelijk zult zijn.
  7. Houd vol! Misschien zit je in een dipje en ben je niet zo vaak wezen sporten als je eigenlijk zou willen. Of heb je de afgelopen week iets te vaak in de snoepkast gezeten. Voor je het weet sluipen de oude gewoontes er weer in en staat je doel steeds verder van je af. Dat geeft niks! Het belangrijkste is dat je het altijd weer op kunt pakken. Wees daarbij niet te streng voor jezelf. Gewoontes veranderen is het moeilijkste wat er is, wij mensen zijn namelijk echte gewoontedieren. Herinner jezelf aan de reden waarom je jouw doel gesteld hebt en pak op waar je gebleven was, net zolang tot het als een gewoonte voelt.
  8. Zorg voor een goede nachtrustHet is bekend dat voldoende slaap een positief effect heeft op de eetlust. Na een lange nacht zul je gedurende de dag minder trek hebben en maak je gezondere keuzes. Zorg ervoor dat je elke dag ongeveer 7-8 uur slaapt. Tijdens de uurtjes die je eerder op bed ligt kun je ook niet snacken voor de televisie. Een win-win situatie ;)
Cookies Contact en afspraak