Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over voeding.
Heb je een andere vraag? Neem contact op met de dietist.

 

Moet ik elke dag 2 liter water drinken om af te vallen/gezond te zijn?

Nee, het is niet nodig om dagelijks 2 liter water te drinken als je gezond wilt leven of afvallen. Mensen hebben in totaal iedere dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. En dat kan in de vorm van water maar ook als melk, thee, vruchtensap of limonade. Vocht is vocht. Het is wel zo dat water geen calorieën bevat en dat is gunstig als je wilt afvallen. (Kruiden)thee is ook prima. Het is tijdens het afvallen extra belangrijk om genoeg te drinken. Zo worden afvalstoffen die vrijkomen uit de vetvoorraad goed afgevoerd. Ook is het belangrijk omdat de dorstprikkel verkeerd geinterpreteerd kan worden. Zo kan iemand die eigenlijk dorst heeft trek krijgen in bijvoorbeeld vla. Water krijgt meer smaak door er bijvoorbeeld verse munt, gember of komkommer in te doen. Bruisend bronwater is ook een gezonde keuze. 

Waarom heb ik na het avondeten altijd trek in iets zoets?

Een fysiologische verklaring is dat het verteren van de maaltijd energie kost, waardoor een 'dip' ontstaat. Iets zoets (suiker) geeft dan een oppepper. Ook kan het een gewoonte zijn geworden om steeds na de maaltijd iets zoets te eten. Maar vergis je niet. Uiteindelijk maakt suikergebruik alleen maar meer moe. Wacht liever even, dat gevoel trekt vanzelf weer weg. Wil je dan alsnog iets eten na de maaltijd, kies dan voor naturel kwark of yoghurt met vers fruit.

Word ik van brood en aardappelen dik?

Nee.
Brood en aardappelen gezond. Ze bevatten vezels, vitamines en mineralen. Door de vezels zijn ze erg vullend waardoor je er niet snel te veel van eet.
Vergelijk maar eens:
100 gram chocolade = 530 calorieën
3 sneetjes volkorenbrood (ca. 100 gram) = 230 calorieën

Na 3 sneetjes brood zit je waarschijnlijk al lekker vol terwijl je bij chocolade nog wel een stukje zou lusten en sneller weer trek hebt. En daarbij; brood geeft je lichaam goede stoffen in tegenstelling tot chocolade.

Wel is de hoeveelheid brood een punt van discussie. De dietisten van DieetPlaneet denken dat het gezond is méér groente, noten, zaden en peulvruchten te eten en daardoor wat minder brood. Speltbrood is daarbij een gezondere keuze dan tarwebrood omdat spelt meer voedingsstoffen en meestal minder broodverbetermiddelen bevat.
Een gezonde en eiwitrijke vervanger voor rijst is quinoa. 

Is overgewicht erfelijk?

Bijna nooit. In de meeste gevallen zijn het de eet- en leefgewoonten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het overgewicht op zich is niet erfelijk maar de redenen waardoor het overgewicht ontstaat zijn dat vaak wel (bijvoorbeeld gebruik van vette producten, grote porties). Ook kan de mate van eetlust erfelijk zijn.

Tellen huishoudelijke klusjes ook mee om aan de beweegnorm te komen?

Jazeker. Het gaat dan wel om de intensieve klussen zoals stofzuigen, ramen lappen en in de tuin werken. Als je hart sneller klopt en de ademhaling versnelt, ben je goed bezig. Beweeg elke dag. Het minimum is vastgesteld op een half uur per dag voor volwassenen en een uur voor kinderen (tot 18 jaar). Méér is alleen maar goed. Wil je afvallen? Dan heb je extra beweging nodig. Dus meer bovenop wat je al doet.

Veroorzaakt stress overgewicht?

De wetenschap is hier nog niet over uit. Er zijn waarschijnlijk bepaalde stresshormonen van invloed die afvallen lastiger maken, maar dit is nog niet bewezen. Wel is het zo stress eraan kan bijdragen dat je minder tijd neemt om gezond te eten en/of meer snoept.

Kun je ook te snel afvallen?

Ja, het is niet gezond om meer dan een kilo per week af te vallen. Snel afvallen betekent streng lijnen. Dit lukt wel voor een paar dagen of weken en soms zelfs maanden. Maar is op termijn slecht of niet vol te houden. Doe stap voor stap aanpassingen in je eetpatroon, dan verlies je rustiger maar stabieler gewicht. Het jojo-effect heeft dan ook veel minder kans. En dat is een stuk fijner. Voor lichaam én geest.

Kun je groente door extra fruit vervangen?

Nee. Groente en fruit vervangen elkaar niet. Beide bevatten vitamines en mineralen die je nodig hebt. Dus: elke dag twee ons groenten en twee stuks fruit. Vooral van groente is het ook helemaal niet erg als je er meer van eet! Van fruit kun je niet onbeperkt eten, fruit bevat suiker.

Welk dieet kan ik het beste kiezen?

Een eetpatroon dat niet te streng is, ruimte laat voor extraatjes en past bij je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Belangrijk is ook dat je zelf leert gezonde keuzes te maken en beter leert omgaan met situaties die voor jou lastig zijn zoals feestjes of periodes van stress. Dieetboeken, crashdiëten, pillen of poedertjes; begin er niet aan. 

Wat zijn gezonde tussendoortjes?

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn: een stukje vers fruit, snoeptomaatjes, een portie kwark, twee zilvervliesrijstwafels met pindakaas, een halve avocado gevuld met huttekase en zwarte peper, een volkorencracker met gezond beleg of een kop verse soep met groente als basis, bijvoorbeeld courgettesoep

Is vruchtensap gezond?

Nee. Door vruchtensap krijg je snel het suiker van meerdere stukken fruit binnen maar verzadigen doet het niet. Vruchtensap wordt ook wel 'vloeibaar snoep' genoemd. Bovendien levert sap over het algemeen geen vezels.  Leer jezelf aan water te drinken en fruit te eten in zijn natuurlijke vorm.


Heb je een andere vraag? Neem contact op met onze dietisten. 
Cookies Contact en afspraak