Vegan nasi

(voor 2 personen)

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

EatGreen FeelGreat

Nodig

voor de tofu + marinade
250 gram tofu 
2 eetlepels Ketjap Manis
½ eetlepel chilisaus
½ eetlepel agave siroop
Sap van ½ limoen
Gemberpoeder, chilipoeder, paprikapoeder, peper en zout naar smaak toevoegen
 
voor de nasi
2 eetlepels (olijf- of knoflook)olie
½ ui 
1 teentje knoflook
5 gram verse gember
100 gram sugarsnaps
75 gram wortel
50 gram paprika geel
½ prei 
1 tomaat
2 eetlepels ketjap manis
 
voor erbij
160 gram zilvervliesrijst
100 gram sla met 1 tomaat/ en ¼ komkommer
handje cashewnootjes
handje verse koriander
 

Bereiding

Laat het blok tofu uitlekken gewikkeld in een theedoek voor +/- 15 minuten. Maak ondertussen de marinade door de ketjap manis, chilisaus, agavesiroop, sap van limoen, gemberpoeder, chilipoeder, paprikapoeder, peper en zout in een ruime kom te mengen met een garde/ vork/ lepel. Snijd de tofu in blokjes van +/- 2 cm en voeg dit toe aan de marinade, roer goed door zodat de marinade goed in de tofu kan intrekken. Zet de zilvervliesrijst in ruim kokend water op het vuur, laat het +/- 15 minuten koken. Ik proef altijd even of het gaar is (niet meer hard). Start ondertussen met snijden van alle groenten, maak alles zo fijn mogelijk of als je van een bite houdt iets grover: ui versnipperen, knoflook persen, sugar snaps puntjes eraf en halveren, wortel in kleine rondjes, paprika in stukjes, prei in kleine rondjes en tomaat in 8 stukjes. Je mag de sugar snaps en wortel even koken in een klein pannetje (+/- 5 minuten) dat vind ik zelf lekkerder, maar hoeft niet, mag ook meteen in de wok. Start met wokken door eerst de olie op hoog vuur te verwarmen, zet het vuur lager en voeg ui/knoflook toe tot de ui glazig is. Voeg dan de gember toe met een raspje. Laat het even inwerken en voeg dan de gemarineerde tofu toe. Zet het vuur hoger zodat de tofu bruin wordt.  Als de tofu mooi bruin is voeg dan de paprika en prei toe en als laatste de (eventueel voorgekookte) sugar snaps met wortel en de tomaat. Roer het goed om en voeg nog voor de smaak 2 eetlepels ketjap manis toe. Zet het vuur iets lager en roer regelmatig om zodat alles goed kan inwerken +/- 5-10 minuten. De rijst is dan inmiddels ook klaar: giet het af en voeg het aan de wokgroenten toe, roer het geheel goed door en klaar is je nasi! Maak het bord op met sla/tomaat en strooi over de nasi een klein handje cashewnootjes en een handje verse koriander. Eet smakelijk!

Cookies Contact en afspraak