Seitan steak

Door: Brunna Venceslau, diëtist Den Haag

Lekker plantaardig

Nodig

1 el olijfolie
1 kleine rode ui, gesnipperd 
2 teentjes knoflook,
1 blokje groentebouillon (maak 1 kop bouillon)
1/2 kop gekookte zwarte bonen (uit blik mag)
2 el olijfolie
2 el sojasaus
1 el mugi miso
1 el tomatenpuree
1/2 tl zout
1/4 kop (35 g) kikkererwtenmeel
300 gram volkoren tarwebloem

Bereiding

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de uien en de gepelde knoflook toe en fruit de uien zacht in 5-6 minuten. Doe de gebakken uien en knoflook in een blender, voeg de groentebouillon, zwarte bonen, 2 el olijfolie, sojasaus, mugi miso, tomatenpuree. Mix tot een gladde massa. Meng in een grote mengkom de tarwebloem en kikkererwtenmeel door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe en meng met een houten lepel tot een grof deeg. Leg het deeg op een schoon aanrecht en kneed het 3 minuten met de hand. Laat het deeg vervolgens 5 minuten rusten. Het deeg gaat van zacht en enigszins plakkerig naar ontwikkeld en een beetje taai. Bereid zes lange vellen aluminiumfolie voor. Plaats 6 brede stukken perkamentpapier in het midden van de folie. Verdeel het deeg in 6 stukken en druk en rek elk stuk deeg uit tot een rechthoekige biefstuk. Als het deeg zijn vorm niet vasthoudt, laat het dan een paar minuten rusten voordat je het uitrekt. Leg elke steak in het midden van een vel aluminiumfolie en wikkel het in met bakpapier. Vouw de zijkanten van de folie naar binnen, en vouw de uiteinden naar binnen om een ​​driehoek te maken, vouw de driehoek vervolgens om totdat deze de seitan bereikt. Herhaal dit met de overige stukken deeg. Breng een stoompan met water aan de kook, voeg dat het verpakte seitan-deeg toe aan het stoommandje. Stoom 35 minuten op middelhoog vuur om het kookpunt laag te houden en controleer of de pan niet droog kookt. Optie: serveer met een zelfgemaakte champions/ paddenstoelensaus (zoals Shiitake). 

Cookies Contact en afspraak