Pindavrije, notenvrije en glutenvrije satésaus
Veganistisch
Pindavrije, notenvrije en glutenvrije satésaus
Door: Eline Bijlsma, diëtist Amsterdam
De lekkerste pindasaus, zonder pinda's :)
Nodig
Dit recept is van Lonneke Hassink, en mogen wij delen.
2 theelepels gemberpoeder2 tenen knoflook
3 eetlepels (glutenvrije) ketjap
1/2 ui
1 theelepel laos
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
1 a 2 theelepels (glutenvrije) sambal
1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
2 eetlepels sesampasta (tahin)
2 eetlepels zonnebloempasta
100-200 ml kokosmelk (afhankelijk van de gewenste dikte)
Bereiding
Fruit de ui samen met de gember en knoflook in sesamolie of zonnebloemolie. Voeg daarna de kruiden toe en laat deze iets warm worden (daarmee komen de smaken nog beter vrij). Draai het vuur laag of zet even uit Voeg de suiker, ketjap, sesam- & zonnebloempasta toe aan het gember-, knoflook en kruidenmengsel. Voeg vervolgens sambal toe. Begin met 1 eetlepel, en voeg eventueel later nog een eetlepel toe naar smaak. Voeg dan kokosmelk toe (blijf goed roeren) tot je de gewenste dikte van de saus hebt.
Tips
- Maar een grote portie (recept x 2 of 4) en vries deze apart in bakjes in. De saus blijft enkele maanden goed.