Paasbrood met dadels en amandelmeel

Paasrecepten

Paasbrood met dadels en amandelmeel

Voor ongeveer 10-12 plakken

Door: Laura van der Meijden, diëtist Den Bosch, diëtist Beesd

Gek op paasbrood maar niet op alle toegevoegde suikers? Bak deze gezondere variant met dadels en amandelmeel.
 

Nodig

Brood

  • 6 eieren
  • 300 gram amandelmeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 2 eetlepels kaneel
  • Snuf zout
  • 1 eetlepel honing
  • 75 gram margarine
  • 50 gram rozijnen


Amandelspijs

  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram medjoul dadels
  • Sap van een halve citroen

Bereiding

  • Wanneer de dadels wat droger zijn, wel deze dan eerst minimaal een half uurtje in een schaaltje met warm water.
  • Voor de amandelspijs meng je de gewelde dadels met het amandelmeel en wat citroensap in een keukenmachine. Rol hier een lange worst van tot deze de lengte van je bakblik heeft en verpak dit in folie. Bewaar in de koelkast terwijl je het brooddeeg bereidt.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Smelt de margarine in een pannetje op laag vuur.
  • Klop ondertussen de eieren los.
  • Voeg de gesmolten margarine, het amandelmeel, de koek- en speculaaskruiden, kaneel en zout toe aan de geklopte eieren en meng tot een deeg. Roer de rozijnen hier ook door.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier en verdeel de helft van het beslag hierover.
  • Maak met een eetlepel een kleine gleuf in het beslag en doe de amandelspijs hierin.
  • Verdeel de andere helft van het beslag eroverheen, zorg dat alle spijs bedekt is.
  • Bak het paasbrood ongeveer 30 minuten in de oven. Houd dit goed in de gaten, hij kan snel verkleuren.

Tip: Ook lekker als kerststol.

 

Cookies Contact en afspraak