Kofte van linzen met Turks brood, salade en knoflooksaus

Veganistisch

Kofte van linzen met Turks brood, salade en knoflooksaus

4 personen

Door: Mara Looij

Nodig

200 gram rode linzen (blik)
75 gram (volkoren)bulgur (ongekookt)
ca. 100 gram meel naar keuze (bloem, speltmeel, fijngemalen havermout, het kan allemaal)
olijfolie
1 ui
1 teen knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel komijn
1 theelepel pul biber (gedroogde chilivlokken)
1/2 zoete puntpaprika
de blaadjes van: 4 takjes munt, 4 takjes koriander, 4 takjes peterselie
zout 
4 sneetjes Turks brood
knoflooksaus
8 eetlepels plantaardige mayonaise
4 teentjes knoflook
Snufje zout en peper
(Verse) bieslook, naar smaak
salade
100 gram gemengde salade
3 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels pompoenpitten

 

Bereiding

Schil en snipper de ui en knoflook. Was, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in kleine stukjes. Was en snijd de groene kruiden fijn. Kook de bulgur ca 10 minuten tot deze gaar is. Spoel de linzen in een vergiet tot deze niet meer schuimen. Bak de ui en de knoflook enkele minuten. Voeg vervolgens de paprika toe en bak deze even mee. Doe nu de droge kruiden erbij en bak kort mee. Voeg nu de tomatenpuree toe. Doe de (droog)gekookte bulgur, de linzen, de fijngesneden groene kruiden en het ui-mengsel in een schaal, voeg zout naar smaak toe (niet te zuinig zijn) en prak alles door elkaar. Doe nu het meel erbij (beetje bij beetje, als je minder nodig hebt is dat ook prima) tot er een kneedbaar geheel ontstaat. Maak hier kleine, platte balletjes van. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan. Bak hierin de kofte op een matig vuur ca. 10 minuten onder af en toe draaien bruin. Maak ondertussen de plantaardige knoflookmayonaise. Pers de knoflook. Meng de knoflook door de mayonaise met een staafmixer. Doe de knoflookmayonaise in een schaal. Snijd de bieslook fijn en roer dit door de knoflookmayonaise.  Serveer de kofte met Turks brood, de knoflooksaus en de gemengde salade met pompoen- en zonnebloempitten.

Cookies Contact en afspraak