Japanse, hartige taart met tofu en zeekraal

Veganistisch

Japanse, hartige taart met tofu en zeekraal

Door: Brunna Venceslau, diëtist Den Haag

Lekker duurzaam!

Nodig

200 g bloem of gezeefd volkorenmeel (+ extra voor bestuiven)
100 g koude plantaardige margarine
1 klein bosje radijs, schoongemaakt, blaadjes bewaard
1 groot vel nori (sushi-zeewier)
100 g zeekraal
125 g gerookte tofu (natuurwinkel) of gekruide tofureepjes
1 - 2 eetlepels olie 
250 ml kookroom op basis van haver of soja
2 eetlepels maïzena (of 2 eieren, goed losgeklopt)

½ eetlepel wasabi, mierikswortelpasta of Dijonmosterd.


 

Bereiding

Voorbereiding (ca. 35 minuten)
Meng de bloem/het meel goed met ½ theelepel zout. Rasp de margarine erboven en wrijf tussen je vingers tot ‘grof zand’. Voeg nu lepel voor lepel ca. 3 eetlepels koud water toe tot je er een samenhangend deeg van kunt kneden. Vorm een deegbal, druk plat tot een schijf en wikkel in plastic folie. Leg in de koelkast. Snijd intussen 12 radijsjes in plakjes (de rest knabbel je op tijdens het koken of bewaar je in een bakje in de koelkast). Verwijder de gele/ bruine blaadjes van het radijsgroen, haal de blaadjes los en was en droog ze (slacentrifuge) grondig. Hak de radijsblaadjes grof. Knip de nori in kleine dunne reepjes. Haal eventuele houtige stukjes van de zeekraal en hak de zeekraal heel grof. Snijd gerookte tofu in reepjes/ blokjes. (Bak tofureepjes uit de supermarkt eerst een paar minuten knapperig in een eetlepel olie en laat ze afkoelen.) Vet de springvorm in met olie en bestuif met bloem. Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een dunne plak, ca. 3 cm groter dan de doorsnede van de vorm. Leg de deegplak in de vorm en druk erin uit tot ongeveer halverwege de rand. Snijd overtollig deeg weg en ‘plak en druk’ met je vingers tot het deeg gelijkmatig is verdeeld. Zet tot gebruik in de koelkast. 
Bereiding (ca. 50 minuten)
Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Leg een groot vel bakpapier in de vorm en vul met blinde vulling. Zet de vorm 10 minuten in het midden van de oven. Klop intussen de plantaardige room iets schuimig met de maïzena óf het losgeklopte ei, de wasabi/ mierikswortel/ mosterd en zout naar smaak: houd er rekening mee dat de zeekraal ook al zout is. Haal de vorm uit de oven, laat even afkoelen en verwijder vulling en bakpapier. Meng de zeekraal, tofu, radijs plakjes en radijsgroen en driekwart van de nori reepjes luchtig door elkaar en verdeel over de bodem. Schenk het roommengsel erover en schud de vorm even om de room beter te verdelen. Bestrooi met de overgebleven nori reepjes. Zet de taart nog 30 minuten in de oven, haal eruit en laat zonodig even staan tot de vulling stevig is. Serveer met salade.

 

Tips

Je kunt een ei toevoegen vegetarisch om de taart iets luchtiger te maken. 
De hartige taart nog gezonder maken?Vervang de bloem door volkorenmeel.

Cookies Contact en afspraak