Homemade granola

(voor 15 porties)

Door: Bianca Rakhorst

Geen suikers of andere zoetmiddelen toegevoegd.

 

Nodig

450 gram havermout
100 gram walnoten, grof gehakt
75 gram pompoenpitten
75 gram zonnebloempitten
50 gram sesamzaad
1 vanillestokje
2-3 el kaneel (naar eigen smaak)
1-2 el gemberpoeder (naar eigen smaak)
1-2 tl kardemompoeder (naar eigen smaak)
2,5 el kokosolie/boter
60 ml water
Optioneel: Een handje kokosrasp

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de havermout, walnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad in een grote kom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg (de poeder) met een theelepel uit het vanillestokje. Voeg de vanillepoeder, kaneel, gemberpoeder en kardemompoeder toe aan de grote kom. Verhit de kokosolie/boter in een steelpan op laag vuur totdat deze gesmolten is. Voeg de kokosolie/boter en het water toe aan de grote kom en meng alles goed door elkaar. Let op: het moet geen nat prutje worden, maar droog blijven met een lichte coating van de kokosolie/boter en water. Blijft het heel erg droog? Voeg dan een klein beetje extra kokosolie/boter of water toe. Verdeel de granola over een grote bakplaat met bakpapier. Past het allemaal niet? Bak de granola dan in 2 delen. Heb je een kleine oven? Gebruik dan 2 licht ingevette ovenschalen en verdeel de granola over deze schalen. Bak de granola voor 40-45 minuten. Roer de granola elke 10 minuten om met een spatel om aanbranden te voorkomen. De granola is klaar als deze goudbruin is gekleurd. Haal de granola uit de oven en laat goed afkoelen. Voeg de kokosrasp toe aan de granola en hussel goed door. Bewaar de granola in een goed afgesloten glazen pot. De granola is ongeveer 4 weken houdbaar.
 

Tips

  • Varieer in granen. Neem eens speltvlokken, roggevlokken, quinoavlokken, amaranthvlokken, rijstvlokken, tarwevlokken of boekweitvlokken of maak een granola van diverse granen.
  • Varieer in noten en zaden. Neem eens amandelen, pecannoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, macadamianoten, lijnzaad, hennepzaad of chiazaad.
  • Voor een chocotwist: voeg 50 gram cacaopoeder bij het smelten van de kokosolie/boter. Of voeg wat geschaafde pure (rauwe) chocolade (> 75% cacao) toe als de granola is afgekoeld.
  • Gebruik het zoet van fruit! Is de granola afgekoeld, voeg dan  stukjes gedroogd fruit toe, zoals banaan, appel, dadel, cranberries, abrikozen, mango, ananas, pruimen of rozijnen. Ook kun je de granola laten zoals die is en elke keer als je granola gaat eten stukjes gedroogd of vers fruit toevoegen.
  • Geen gedroogd fruit willen gebruiken, maar toch een zoete granola? Doe in een kleine schaal 150 gram appelmoes zonder suiker en voeg hier de gesmolten kokosolie/boter aan toe. Meng goed door elkaar en voeg vervolgens toe aan de granola.

Cookies Contact en afspraak