Homemade bouillonpoeder van verse groenten en kruiden

Veganistisch

Homemade bouillonpoeder van verse groenten en kruiden

Door: Oumaima Najah

Ook smaakvol zonder zout.

Nodig

Ongeveer 1 kg groente: mengsel van prei, wortel, ui, knolselderij, bleekselderij
1 bol knoflook
Flinke hoeveelheid verse kruiden: tijm, rozemarijn, bieslook, selderij, peterselie
1-2 el vers gemalen zwarte peper
1-2 el fijngestampte pimentkorrels (optioneel)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 50 tot 75 graden.Maak de groenten schoon, schil ze indien nodig. Snijd in dunne plakjes of stukjes. Hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze drogen. Verdeel de groentes over een bakplaat of -rooster. Zet de plaat in de oven en droog de groentes daar enkele uren tot een nacht: minimaal vijf tot acht uur, indien mogelijk de ovendeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. De precieze droogtijd is afhankelijk van de vochtigheid van de groenten. Droog de groenten net zo lang tot ze écht knisperend droog zijn! Twijfel je of ze droog genoeg zijn? Droog ze dan zeker nog langer. De verse kruiden droog je op dezelfde wijze, maar deze zullen sneller droog zijn. De steeltjes kun je het beste wel verwijderen. Meng de gedroogde en goed afgekoelde groenten en kruiden samen met de peper en het piment in een keukenmachine met sikkelmes. Laat het mes van de keukenmachine draaien tot de inhoud van de kom fijn is geworden. Bewaar het bouillonpoeder in een goed afsluitbare glazen pot. Het is ongeveer een jaar houdbaar.

Cookies Contact en afspraak