Halwa op basis van pompoen en wortel

Door: Warda Mohammad

Zoet nagerecht uit de Indiase keuken, maar dan verantwoord.

Nodig

300 gram pompoen in blokjes
100 wortelen, geraspt
200 gram dadels, (Medjoul)
50 gram cottage cheese (Huttenkase)
400 ml amandelmelk (of ander plantaardig melk)
1 eetlepel kaneel
½ eetlepel kardemompoeder
een snufje nootmuskaat
1 eetlepel ghee (geklaarde boter)
2 eetlepels rozijnen en/of pinda’s
ter garnering: amandelen, pistachenoten 
 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C. Snijd het kontje van de pompoen en snijd dit vervolgens door midden (leg de pompoen op de plat gesneden onderkant). Schep de zaden uit de pompoen. Plaats de pompoen in een ovenschaal en bak in 60 – 90 minuten gaar, dit is afhankelijk van de dikte en grootte van de pompoen. Rasp ondertussen de wortelen en leg deze apart. Controleer na 60 min met een mes of de pompoen gaar is, die moet er moeiteloos in gaan.  Zo niet, bak de pompoen nog voor circa 15 minuten. Laat afkoelen en verwijder de schil. Nu is het klaar voor gebruik. Snijd de dadels overlangs open en haal indien nodig de pit eruit. Week de dadels in de melk totdat ze wat zachter aanvoelen. Meng alles in een keukenmixer tot de dadels helemaal fijn gemixt zijn. Gebruik een pan met een dikke bodem. Voeg de wortelen, pompoen, dadel-melk mengsel in de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de wortelen en pompoen stukjes op laag vuur voor ongeveer een half uur sudderen tot het vocht zo goed als verdampt is. Leg dit apart. Verhit nu in een andere pan de ghee en fruit de rozijnen en pinda’s lichtbruin. Voeg de pompoen/wortelmengsel, kardemompoeder, kaneel, nootmuskaat en de cottage cheese. Goed omscheppen en nog een minuut of vijf regelmatig blijven roeren. Eventueel garneren met gehakte amandelen of pistachenoten.
 
 
 
 

Cookies Contact en afspraak