Gele curry met tempeh, wortelen en sperzieboontjes

Veganistisch

Gele curry met tempeh, wortelen en sperzieboontjes

(voor 2 personen)

Door: Hoi Sun Snoek, diëtist Utrecht

Mild. Kruidig. Vegan.

Nodig

150 gram zilvervliesrijst (ongekookt)
300 gram bospeen
200 gram sperziebonen
200 gram kokosmelk
200 gram tempeh
2 eetlepels olijfolie knoflook-chilipeper
2 eetlepels kurkuma
1 theelepels gemalen kardemon
1 theelepels gemalen komijn (djinten)
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gehakte sereh (citroengras)
3 steeltjes verse koriander of koriander uit de diepvries

Bereiding

Snijd de tempeh horizontaal doormidden en vervolgens in dunne repen van een centimeter. Snij de repen in 4 delen, zodat je mooie kleine reepjes krijgt. Snijd een halve centimeter van de achterkant van de bospenen eraf en schrap de bospenen licht. Snij ze vervolgens in stukken van een centimeter en spoel ze vervolgens af. Spoel de sperziebonen eerst af en snijd vervolgens de puntjes eraf, snijd ze vervolgens door midden. Kook de zilvervliesrijst voor ongeveer 10 minuten en voeg direct de wortels erbij. Giet de rijst met de wortels vervolgens af en laat het verder gaarstomen onder een gesloten deksel. Kook de sperziebonen in een aparte pan voor ongeveer 5 minuten. Bak de tempeh in een pan/ wok met 2 eetlepels olijfolie knoflook-chilipeper voor zo’n 5 minuten op hoog vuur. Zorg dat de pan goed heet is en dat de tempeh in beweging blijft tijdens het bakken/ wokken. Zet het vuur lager, voeg vervolgens de kokosmelk aan de tempeh toe en daarna de sperziebonen. Voeg alle kruiden aan het mengsel toe, behalve de verse koriander. Laat dit nu voor ongeveer 5-10 minuten zachtjes doorpruttelen. Schep de riijst met de wortels op de ene helft van het bord en schep de tempeh en sperziebonen in de currysaus op de andere helft van het bord. Garneer het bord met verse koriander (of uit de diepvries). Eet smakelijk. 


Tip

  • Wil je dat je curry er extra geel uitziet? Week 3 saffraandraadjes in een klein laagje water voor een uur voordat je gaat koken. Voeg vervolgens de saffraan tegelijkertijd met de kruiden aan het gerecht toe. 

Cookies Contact en afspraak