Buddha bowl met gemarineerde tofu

Veganistisch

Buddha bowl met gemarineerde tofu

(voor 2 personen)

Door: Mara Looij, diëtist Amsterdam, diëtist Leiden, diëtist Amersfoort

Tofu smakeloos? Echt niet.

Nodig

marinade
2 tenen knoflook
1 stukje gember (1 cm2)
2 eetlepels zoute ketjap
2 eetlepels zoete ketjap
1/2 eetlepel sambal
1 theelepel 5 spices poeder

bowl
200 gram zilvervliesrijst
300 gram naturel tofu
4 eetlepels olijfolie
150 gram snijbonen
150 gram wortelen
1 rode paprika
1 gekookte rode biet
1/2 avocado
2 lente-uitjes
20 blaadjes koriander (of meer)
1 eetlepel sesamzaad

dressing
2 eetlepels sesamolie
1/2 limoen
1 theelepel honing of agavesiroop (vegan)
1 theelepel sambal
1 eetlepel zoete sojasaus

 

Bereiding

Wikkel de tofu in een schone theedoek en zet er iets zwaars op (ik gebruikte een gietijzeren wok) om er zoveel mogelijk vocht uit te laten lopen. Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing, eventueel met wat zout, giet af en laat staan met de deksel op de pan. Maak dan de marinade: schil de knoflook en de gember en snijd ze in hele kleine stukjes (of pers ze met een knoflookpers), vermeng de gember en knoflook met de sojasauzen, sambal, 5 spices. Snijd de uitgelekte tofu in kleine blokjes en roer de marinade er doorheen. Zet de gemarineerde tofu even apaprt in een afgedekte schaal. Was de snijbonen en schil de wortel, snijd beide in reepjes. Kook ze kort totdat ze beetgaar zijn. Snid de paprika in vieren en verwijder de zaadlijsten. Gril de paprika voor een minuut of 5 op een hete grilplaat/ grillpan (het lekkerste is als de paprika licht geblakerd is). Snijd de biet in reepjes. Was en snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Rooster de sesamzaad enkele minuten in een heet (koeken)pannetje zonder vet totdat je het ziet verkleuren. Maar de dressing door de ingredienten te mengen. Verdeel de rijst over 2 schaaltjes, doe hier de groente en gebakken tofu op,  doe de dressing erover en garneer met de gebakken sesamzaad.


Tips

  • Tofu lekker klaarmaken is niet moeilijk, hanteer de volgende richtlijnen:
  1. Goed laten uitlekken; gewikkeld in een schone theedoek zo'n 10 minuten laten staan.
  2. Marineren in smaakvolle marinade\
  3. Goed bakken in voldoende hete olie totdat de tofu bruin en knapperig is

Cookies Contact en afspraak