Bietenrisotto met zoete doperwten en geroosterde amandelschaafsel

Valentijsrecepten

Bietenrisotto met zoete doperwten en geroosterde amandelschaafsel

(voor 2 personen)

Door: Bianca Rakhorst

Pure liefde op een bord!

Nodig

Voor de risotto
1 eetlepel olijfolie/boter
2 sjalotjes, fijn gehakt
250 gram risottorijst
750 ml bietensap
1 groentebouillontablet, verkruimeld
 
Voor de doperwten
250 gram doperwten
1 theelepel olijfolie/boter
2 teentjes knoflook, fijngehakt
75 ml water
1 theelepel Italiaanse kruiden
3 eetlepels ahornsiroop/honing
Versgemalen peper
 
Dressing/ garnering
80 gram amandelschaafsel
Tamari/sojasaus
 
 

Bereiding

Verhit de olijfolie/boter in een grote koekenpan en fruit de sjalotjes op laag vuur gedurende 3 minuten. Voeg de risottorijst toe en roer zachtjes om tot alle korrels met een dun laagje vet zijn bedekt en glanzen. Schenk 250 ml van het bietensap bij de risotto en voeg vervolgens het groentebouillontablet toe. Laat de risotto op een laag vuur koken tot het vocht van de bietensap bijna is verdampt. Schep de risotto voorzichtig om en voeg de rest van het bietensap beetje bij beetje toe. Roer regelmatig om tot al het bietensap is opgenomen en de risotto beetgaar wordt (ca. 20 minuten). Maak ondertussen de zoete doperwten. Verhit de olijfolie/boter in een steelpan en roerbak de knoflook voor 1 minuut op laag vuur. Voeg de doperwten toe en roerbak deze mee voor 1 minuut. Voeg dan het water, de Italiaanse kruiden en ahornsiroop/honing toe. Roer even door, doe een deksel op de pan en laat zachtjes koken voor 5 minuten. Breng op smaak met versgemalen peper. Verhit een kleine koekenpan zonder olie. Als deze heet is, voeg het amandelschaafsel toe en roerbak deze lichtbruin. Blus af met een scheutje tamari/sojasaus en roer nog even goed om.
Schep de risotto op diepe borden, verdeel de doperwten erover en garneer met het amandelschaafsel. Besprenkel wat van het zoete kookvocht van de doperweten over de risotto en serveer. 
 

Tips

  • Vervang de doperwten door courgette in blokjes of 400 gram (verse) artisjokharten.
  • Gebruik je verse artisjokharten? Dan is de kooktijd wat langer (tot 15 minuten) en tussendoor wat meer water toevoegen.
 

Cookies Contact en afspraak