Biet Wellington

(voor 4 personen)

Door: Vivian Meijer

Wil je de show stelen tijdens het kerstdiner? Zet dan dit heerlijke kunstwerkje op tafel!

Nodig

2 middelgrote rauwe bieten
2 eetlepels olijfolie
200 gram (kastanje)champignons
100 gram venkel of bleekselderij (beide zijn er lekker bij)
1 ui
2 teentjes knoflook
50 gram pijnboompitten
2 medjoul dadels
2 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels rode wijn azijn
1 theelepel rozemarijn (gedroogd)
1 theelepel thijm (gedroogd)
peper en zout
6 plakjes bladerdeeg
1 ei
sesamzaadjes
 

Bereiding

Laat de bladerdeeg tot het laatste moment in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bieten en snijd ze doormidden. Verpak ze in aluminium folie en leg ze 50 minuten in de oven. Snijd vervolgens de champignons, venkel/bleekselderij, ui en knoflook in hele fijne stukjes en bak ze samen met de kruiden 5 minuten op middelhoog vuur in olijfolie in een koekenpan. Voeg dan de pijnboompitten en de in stukjes gesneden dadels toe. Doe de balsamico azijn en de rode wijn azijn erbij en laat nog 2 minuten op laag middelhoog vuur staan. Draai dan het vuur uit en wacht tot de oven een piepje geeft.
 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg 3 plakken bladerdeeg naast elkaar op de plaat. Verdeel een dun laagje champignonmengsel over de bladerdeeg plakjes. Leg de halve bieten op het champignon mengsel en leg daar bovenop de 3 overige bladerdeeg plakken. Zodra deze iets ontdooid zijn kun je de randen dicht knijpen en er eventueel een leuk patroontje in drukken. Klop een ei los en bestrijk het bladerdeeg. Strooi er wat sesamzaadjes overheen en zet 30 minuten in de oven.


Tip

  • Combineer de Biet Wellington met groenten uit de oven en je hebt een prachtig hoofdgerecht.
 
 

Cookies Contact en afspraak