Wat is pescotarisme?

Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg ‘vegetarisch mét vis’ genoemd. Plantaardig (vegan) eten met een uitzondering voor vis komt steeds vaker voor. Dat is een meer plantaardige variant op het pescotarisme.


Waarom pescotarisch eten?

Redenen om te kiezen voor een pescotarisch eetpatroon kunnen zijn het milieu, dierenwelzijn en/ of je eigen gezondheid: vis en zeedieren bevatten gezonde omega-3 vetzuren (die je lastiger uit andere producten kunt halen). Of misschien wil je wel graag plantaardig of vegetarisch eten maar vind je vis gewoon erg lekker.

Weetje: Vis bevat veel omega-3 vetzuren. Ze eten namelijk algen eten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren!


Waar moet op letten als je pescotarisch eet?

Als je pescotarisch én onbewerkt eet krijg je volop gezonde voedingsstoffen binnen zoals vezels, vitaminen, mineralen en die supergezonde omega-3 vetzuren. Door vlees en gevogelte weg te laten uit je eetpatroon krijg je bovendien minder (verzadigd) vet en natrium binnen. Eiwit, ijzer en vitamine B12 hebben extra aandacht nodig. Je leest hieronder hoe dat zit. 

Eiwit
Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Als je pescotarisch eet heb je iets meer eiwit nodig dan een vleeseter. Je kunt het eiwit het beste uit verschillende bronnen halen omdat de meeste plantaardige eiwitten voor je lichaam moeilijker zijn op te nemen dan dierlijke. Quinoa, soja en hennepzaad zijn hierop uitzonderingen, die zijn beter opneembaar. Door eiwitten uit verschillende bronnen te eten, compenseer je de (doorgaans) lagere kwaliteit van het plantaardige eiwit en kan je ruim voldoende eiwit opnemen. 

Pescotarische dierlijke eiwitbronnen 
 • Vis
 • Andere zeedieren
 • Eieren 
 • Zuivelproducten
Pescotarische plantaardige eiwitbronnen
 • Peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen 
 • Sojadrink, sojayoghurt en andere zuivelvervanging
 • Havermout, volkoren brood 
 • Noten (amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten, macadamia, pistache)
 • Pinda’s, cashewnoten 
 • Pitten (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten) 
 • Zaden (chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad)
 • Quinoa, amaranth, teff  
 • Tofu en tempeh 
 • Kant-en-klare vleesvervangers
IJzer
IJzer heb je nodig voor het zuurstoftransport in je bloed, je stofwisseling, de aanmaak van je rode bloedcellen en een gezond immuunsysteem. Vis is een goede bron voor ijzer, in een gezond pescotarisch eetpatroon eet je dat niet elke dag. Eet daarom ook genoeg plantaardige producten met ijzer, zoals:
Ontbijtgranen zoals muesli en havermout
Volkoren granen zoals volkoren brood, -crackers en -pasta
Groene groente zoals boerenkool, broccoli, spinazie 
Peulvruchten zoals kikkererwten, bonen en linzen 
Gedroogd fruit zoals abrikozen, dadels en vijgen
Zeewier zoals kelp(noodles) en nori 

Vitamine B12
Vitamine B12 heb je nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, vorming van je DNA, het goed functioneren van je immuunsysteem en zenuwstelsel. Vitamine B12 zit (van nature) alleen in dierlijke producten. Als je klassiek pescotarisch eet (vis, zuivelproducten en ei) kun je voldoende vitamine B12 binnenkrijgen via je voeding. Twijfel je of je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt? Bespreek het met je diëtist, hij of zij beoordeeld of je voldoende vitamine B12 via je voeding binnenkrijgt en kan je eventueel doorverwijzen voor labonderzoek. Controle van je voeding en bloedwaarden is nodig voordat je eventueel aan een supplement begint. Sommige B12 supplementen hebben direct invloed hebben op het beeld in je bloed, dan niet meer goed vast te stellen of er sprake is (geweest) van een tekort. Ook kan blijken dat je geen tekort hebt, een supplement is dan ook niet nodig.


Hoe de dietist je helpt bij pescotarisme

Eet je al vegetarisch met vis en wil je graag weten of je volwaardig eet? Of wil je graag pescotarisch gaan eten en dit meteen goed (en vooral: volwaardig) aanpakken? Dan ben je bij de dietist aan het juiste adres. Samen met jou brengt de dietist je huidige eetgewoonten, je wensen, behoeften en eventuele beperkingen in kaart en geeft je een advies op maat en begeleiding om je nieuwe eetgewoonten op een gezonde manier eigen te maken. 

Dietisten gespecialiseerd in Pescotarische voeding

Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Diëtist/ leefstijlcoach Naomi Hoekstra

Al zolang als Naomi zich kan herinneren is gezonde voeding ‘key’ in haar bestaan. Ze is een enthousiaste diëtist die werkt vanuit de overtuiging dat iedereen kan genieten van een gezonde leefstijl. Op jonge leeftijd begon Naomi met fanatiek sporten en al gauw bleek gezond eten een noodzaak. Hierdoor ontstond de interesse in de invloed van voeding op (sport)prestaties en wist zij al op jonge leeftijd dat zij later (sport)diëtist wilde worden.
Naomi werkt in : Utrecht
Cookies Contact en afspraak