7 goede redenen om eieren te eten

Tips

7 goede redenen om eieren te eten

Gepubliceerd op: 02-04-2015 15:56

Door: Mara Looij

Terwijl een paar jaar geleden nog eieren veroordeeld werden als cholesterolverhogend en ongezond, worden ze nu ook bestempeld als superfood. Hier lees je waarom!
  • Eieren zijn rijk aan vitamine B12, vitamine E, vitamine D, foliumzuur, vitamine B2 en vitamine A. Echt een vitaminebommetje dus! 
  • Met 1 ei zit je al op 34% van je vitamine B12 behoefte: dus zeker als je (gedeeltelijk) vegetarisch eet doe je er goed aan om regelmatig eieren te eten. Elke dag een ei is (voral als vegetarier) echt prima.
  • Eieren zijn één van de weinige voedingsmiddelen die bijdragen aan onze vitamine D behoefte. Een vitamine D tekort komt vrij veel voor in Nederland.  Als je een lichte huidskleur hebt zit je met één ei al snel op 28% van de hoeveelheid die wordt aangeraden (vanuit voeding). AEen donkerder getinte huid maakt minder vitamine D aan uit zonlicht. Een ei levert dan 8% van je vitamine D behoefte. (een supplement is dan ook noodzakelijk).
  • Eieren bevatten cholesterol. Cholesterol uit voedingsmiddelen hebben slechts een klein effect op het cholesterolgehalte. Om het cholesterolgehalte te verlagen moet de hoeveelheid verzadigd vet uit de voeding zoveel mogelijk beperkt worden. Een gekookt ei bevat slechts 10% vet, waarvan 3% verzadigd vet: heel weinig dus! Een ei bevat minder verzadigd vet dan bijvoorbeeld 30+ kaas: dit bestaat namelijk voor 12% uit verzadigd vet.
  • Een ei levert veel proteine. Eiwitten zorgen daardoor voor een langer verzadigd gevoel. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die een eiwitrijk ontbijt nuttigen, zich de gehele dag meer verzadigd voelen en hierdoor dus minder eten. Heel verantwoord dus, zo'n paasontbijt ;)
  • Een ei is laag in calorieën: slechts 75 kcal per stuk.
  • Met eieren kun je alle kanten op: koken, bakken, pocheren, in zowel zoete als hartige gerechten. Denk aan een lekkere biologische slow-cooked tortilla of een pittig ontbijtgerecht op basis van eieren. Ook kun je in een omelet of roerei veel groenten verstoppen, zo maak je je eiergerecht nóg voedzamer!
Geniet van je eitje! 
Cookies Contact en afspraak