Zijn kant en klare vleesvervangers gezond?

Blogs

Zijn kant en klare vleesvervangers gezond?

Gepubliceerd op: 04-04-2017 15:24

Door: Linda Seijs, dietist in opleiding, diëtist Amsterdam

De nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad zijn duidelijk: meer plantaardig voor een gezonder voedingspatroon. Zonder vlees mis je een hoop voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B12 dus doe je er goed aan om bedachtzaam te kiezen. Voor de hand liggende keuzes zijn; een groenteburger, vegetarische rookworst of tofu. Lees mijn blog om de juiste keuze te kunnen maken.
 

Goede vervanging voor vlees

Een goede vleesvervanger bevat ongeveer net zoveel van deze voedingsstoffen. De kwaliteit van kant-en-klare vleesvervangers loopt sterk uiteen. Let op de hoeveelheid eiwit, vetten met name het verzadigd vet en zout. Streef naar (per 100 gram): 10 gram eiwit , maximaal 10 gram vet, 0,7 mg ijzer en 0,13 microgram B12. Het zal je vast opvallen dat door deze criteria veel keuzes afvallen. Want net zoals de meeste kant-en-klare producten, zijn ook veel kant-en-klare vleesvervangers hoog in verzadigd vet en zout.
 

Misleidend

De meeste kant-en-klare vleesvervangers zijn niet volledig plantaardig. Dit is misleidend, het doet zich immers voor als een plantaardig alternatief. Voor een hoger eiwitgehalte en om het product bij elkaar te houden, wordt vaak ei en/ of melk gebruikt. Het is daarom goed om de ingrediëntenlijst te raadplegen. Zo weet je exact wat in het product zit.
 

Volwaardig alternatief voor vlees

Als je iets weglaat in je voeding is de neiging vaak om dit te willen vervangen door iets wat erop lijkt. Het zal misschien even wennen zijn maar plantaardig eten kan ook uitstekend zònder dat stukje imitatievlees. Vaak biedt de gewone supermarkt of buurtsuper al voldoende keuze. Gebruik bij je warme maaltijd veel groente met daarbij volkoren graanproducten gecombineerd met peulvruchten of noten, pitten en zaden. Ook tofu en tempé zijn een volwaardige en helemaal plantaardige alternatieven. Klik hier en hier voor inspiratie.
 

Eigen ervaring

Ik ben zelf, sinds ik sinds 3 jaar het huis uit ben, flink minder vlees gaan eten. Van huis uit kreeg ik bij het avond eten soms een dubbele portie vlees. Met boerenkool bijvoorbeeld, daar zat spekjes èn rookworst in. Daar bovenop kreeg ik dan ook nog een balgehakt. Door mijn opleiding en interesse in milieu, ethiek, dierenwelzijn en gezondheid heb ik mijn vleesconsumptie sterk verminderd. Om mijzelf uit te dagen en te inspireren, heb ik 2 jaar terug meegedaan met de Vegan Challenge (een maand volledig plantaardig eten). Dus ook geen eieren, yoghurt, kaas, boter en vele snoepjes en koekjes. In snoep of koek zit namelijk vaak ei, boter of gelatine. Door de challenge is mijn creativiteit bij het koken vergroot, heb ik meer inzicht in de plantaardige alternatieven en eet ik sindsdien parttime veganistisch. Ik vervang mijn stukje vlees niet met een vleesimitatie maar ik zorg dat ik veel groente eet en bij mijn warme maaltijd neem ik altijd iets van peulvruchten, noten, pinda’s, pitten en een volkoren graanproduct. De challenge was een stuk makkelijker dan dat ik had verwacht. In de eerste week moest ik mijn weg vinden en las ik in de supermarkt alle etiketten van producten die ik wilde kopen maar snel kreeg ik hier handigheid in. Ik voel me een zowel lichamelijk als mentaal een stuk beter; ik draag immers bij aan een beter milieu en dierenwelzijn! Mijn stoelgang en energielevel zijn ervdoor verbetert. Afvallen was geen doel. Toch was ik onopgemerkt en zonder hongergevoel 1,5 kg afgevallen.

 
Cookies Contact en afspraak