Wat kan je doen tegen emotie-eten?

Blogs

Wat kan je doen tegen emotie-eten?

Gepubliceerd op: 30-07-2015 12:36

Door: Vivian Meijer

Grijp jij naar eten als je onrustig of gespannen bent? Of moe en verveeld? Of als beloning na een drukke dag? Je denkt bij jezelf; 'dit moet ik echt niet doen'. Maar daarna als vanzelf; 'wat kan mij het ook schelen'.'Even lekker genieten, morgen compenseer ik het wel'. 


Eten om je beter te voelen

Eten kan nare gevoelens op de korte termijn verminderen. Het werkt meestal prima zolang je eet, erg tijdelijk dus. Op de lange termijn zijn de gevolgen voor je gezondheid negatief. 


Aardig zijn tegen jezelf

Tegen jezelf praat je het meest. Een gedachte als: 'Het zal me toch niet lukken' geeft weinig vertrouwen. En nou net hierin ligt de oorzaak én de oplossing van het emotie eten. Als je denkt; 'Ik kan alles bereiken', dan geeft dat veel meer kracht. Voel je het verschil?. Onze hersenen kennen het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid. Wil jij iets veranderen in je eet- en leefstijl? Geef dan je positieve gedachten eens net zo veel (of meer!) aandacht als je negatieve. Wedden dat het je gaat lukken!


Buikhonger vs hoofdhonger 

Buikhonger (lichamelijke trek/ buikhonger) is behoefte naar écht (voedzaam) eten en komt meestal geleidelijk opzetten. Voedzaam eten is kort gezegd: natuurlijk, écht eten waar je lichaam iets aan heeft (denk aan noten, brood, fruit, yoghurt, een gezonde maaltijd).  Als je eet verdwijnt deze honger. Je voelt je verzadigd. Hoofdhonger is een honger die plotseling opkomt. Je hebt dan een dringende (soms zelfs dwangmatige) behoefte om iets zoets, zouts of vets te eten. Deze hoofdhonger valt niet te stillen met chocola, koek of chips. Omdat je eigenlijk geen behoeft hebt aan eten (maar aan rust, ontspanning of een troostende arm om je heen). Voel je plotseling behoefte aan eten opkomen? Vraag je dan af ; 'waar heb ik écht behoefte aan?'.
 

Oefening

Met deze oefening leer je gevoelens te herkennen voor wat ze zijn. En ze los te zien van trek in eten/ honger. Pak een pen en papier en ga er eens rustig voor zitten. Geef steeds antwoord op de (dikgedrukte) vraag.

In welke situatie krijg jij last van emotionele honger? 
(vb. 's avonds als ik alleen op de bank zit...) 

Hoe voel je je in zo'n situatie? 
(vb. eenzaam, boos, faalangst, onzeker, schaamte, schuld, verdriet, teleurstelling, machteloos...)

Wat zeg je dan tegen jezelf? 
(vb. Het zal me nooit lukken om af te vallen als ik nu aan die koekjes begin... Achja, ik ben toch al dik. Dan zullen die paar koekjes vanavond ook niet het grote verschil maken. Heb ik in ieder geval even wat fijns. Ik moet nu wat eten.)

Helpende gedachte of beperkende gedachte?  
(vb. Helpt deze gedachte je om je doel te bereiken of houdt hij je er juist vanaf?) 

Waar heb je écht behoefte aan op dit moment?  
(vb. ontspanning, liefde, rust, waardering...) 
 
Wat kun je doen om je gevoelens te uiten? (in plaats van eten)  
(vb. Boos? Sla eens een paar keer heel hard in je kussen, spring 10 keer hard op de grond of zing eens keihard mee met Born to be wild. Schrijf kleine stappen op die je wilt en kunt zetten om je situatie positief te veranderen.)  


Meer hulp nodig bij emotie-eten?

De diëtist geeft je meer inzicht in je eetgedrag en hoe je daarmee om kan gaan.
Op onze locatie in Utrecht is het mogelijk deel te nemen aan de cursus uit de ban van emotie-eten
Cookies Contact en afspraak