Te weinig ijzer in mijn bloed

Blogs

Te weinig ijzer in mijn bloed

Gepubliceerd op: 20-01-2014 15:50

Door: Mara Looij

MOE!

Er is een ding wat ik wil als ik opsta; slapen. Sinds wanneer is het leven zo zwaar en sinds wanneer zie ik er zo belabberd uit? Ook heb ik het idee dat mijn haar uitvalt. Ik voel me niet fit en het gaat niet over als ik extra slaap. Werk ik te hard, stress ik te veel of word ik, waar ik al jaren voor vrees, gewoon oud? Gevoelsmatig ben ik tachtig.

'Bloedarmoede'

De dokter belt mij twee dagen na de bloedtest op: 'bloedarmoede'. Ik heb een HB van 5,1 en een ferritine van 7,9 en dat is veel te laag. Door het tekort aan ijzer in mijn bloed wordt er niet genoeg zuurstof door mijn lichaam vervoerd. En we weten allemaal; zonder zuurstof wordt het sowieso niets. Daardoor voel ik me dus zo moe, zie ik wit als een spook en breekt mijn haar af.

IJzergebrek door voeding?

Als ik mensen vertel over de diagnose ontstaat er verwarring en krijg ik reacties als; 'wááát, een díétíst met ijzergebrek!? Hoe kan dat nou?'. Het ijzer in mijn bloed is zó laag, dat los ik met voeding niet op. Het enige wat helpt zijn ijzertabletten (die in hoge dosering via de huisarts!). In mijn geval 3 x daags. In te nemen met een half glas water een half uur voor de maaltijd. Het kost mij behoorlijk wat moeite mijn 'medicatie' steeds op tijd in te nemen. En ik begrijp ineens veel beter hoe het is om voor je gezondheid afhankelijk te zijn van een middel. Hoe vervelend dat is... Die tabletten hebben een heftige ijzer (en dus bloed) smaak. Ik heb even gekeken waar ze van worden gemaakt. Ze blijken (toch wel) gelukkig een plantaardige basis te hebben.

Risicogroepen bloedarmoede

Ik ben trouwens lang niet de enige met een ijzerprobleempje. Er zijn hele gróépen mensen die een verhoogde kans hebben op ijzergebrek. Dit zijn onder anderen vrouwen in de vruchtbare leeftijd en vrouwen die aan duursport doen. Gezien het feit dat ik in deze beide groepen val wordt gelukkig bevestigd wat ik al dacht. Het ligt niet aan een onvolwaardige eetpatroon. Want dat wil je niet als diëtist.

Iron Lady

Door het gebruik van de ijzertabletten voelde ik me langzaam weer opbloeien, word ik weer steeds uitgeruster wakker én liggen er geen losse haren meer op mijn kussen. Ben ik even blij dat ik naar de dokter ben gegaan! Het ijzer in mijn bloed is inmiddels (na acht weken ijzertabletten te hebben gebruikt) weer helemaal op peil en ik voel me weer een 'iron lady'.

Lees meer over bloedarmoede/ ijzertekort


 

Cookies Contact en afspraak