Stappenplan voor het aanpakken van emotie-eten

Blogs

Stappenplan voor het aanpakken van emotie-eten

Gepubliceerd op: 20-05-2021 13:08

Door: Laura van der Meijden, diëtist Beesd, diëtist Leerdam, diëtist Tilburg


Emotie-eten is een natuurlijke response bij een verscheidenheid aan emoties. Vanaf onze geboorte is je lichaam erop ingesteld om comfort en voldoening uit eten te halen. Emotie-eten is dus helemaal oké! 
Wanneer je er geen controle meer over hebt of het je negatief beinvloedt., dan is is het raadzaam om de onderliggende emoties en redenen aan te pakken. Ter ondersteuning 6 stappen voor de aanpak van ongewenst emotie-eten.
 

Stap 1: Leer je triggers herkennen. 

Wat voel jij voordat je eet? Verdriet, eenzaamheid, schaamte, angst, boosheid, verveling, leegheid, nerveusheid, spijt… Door je triggers te leren herkennen kun je meer bewust worden van situaties die kunnen leiden tot over-eten en deze situaties zoveel mogelijk gaan voorkomen. 


Stap 2: Check je trek

Neem een minuut voor de maaltijd om jezelf af te vragen: eet ik omdat ik honger heb? Zo niet, wat kan ik dan doen waardoor ik mijzelf beter zal voelen? Check jezelf vóór en tijdens het eten van maaltijden. Dit zal niet bij elke maaltijd automatisch gaan (en dat is oké), maar probeer er een gewoonte van te maken om jezelf het volgende af te vragen: zal ik door het eten van X mijzelf beter voelen of is iets anders beter voor me? Dit is een goede manier om mindful met eten bezig te zijn. 


Stap 3: Weet wat je kunt doen in plaats van eten

Creeër een “menu” met dingen die je leuk vindt om te doen, wanneer je een bepaald emotie voelt. Schrijf activiteiten op die je kunt doen in plaats van eten wanneer je getriggerd bent door een emotie. Zoals; verveling; verder met lezen in je nieuwe boek. Verdrietig: een vriendin bellen. Frustratie: een blokje om. Leg je lijstje in het zicht of plak het op de koelkast. Activiteiten die je mentaal uitdagen en waarvoor volle aandacht nodig is, leiden het beste af.


Stap 4: Eet mindful

Mindful eten verkleint de kans op over-eten. Zorg dat er geen afleiding is tijdens de maaltijd van TV of telefoon. Eet op een rustig tempo en focus op de texturen en smaken van de maaltijd. Leg je bestek neer tussen hapjes en luister naar je honger- en verzadigingsgevoel. 


Stap 5: voed jezelf en eet regelmatig zonder restricties

Zorg dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent een regelmatig eetpatroon met drie hoofdmaaltijden en 3 á 4 tussendoortjes. Voldoende voor jouw lichaam en energieverbruik, geen restricties van bepaalde voedingsmiddelen en een balans tussen eiwitten, vetten, vezels en koolhydraten. 


Stap 6: Zorg goed voor jezelf

In de basis een goede leefstijl aanhouden zorgt ervoor je je op jouw best kunt voelen en ondersteund het reguleren van negatieve emoties. Voldoende rust en slaap, dagelijkse beweging, jezelf ontspanning gunnen, lief zijn voor jezelf en verbinden met de mensen om ons heen zal bijdragen om lekker in je vel te zitten. 

Wil jij graag jouw emotie-eten onder controle krijgen? Start met deze stappen en voor extra coaching kun je een afspraak inplannen met een gespecialiseerde diëtist/leefstijlcoach.
Cookies Contact en afspraak