Emotioneel eetgedrag

Eten om een beter gevoel te krijgen of om nare gevoelens te onderdrukken wordt ook wel emotie-eten genoemd. Het is iets waar veel mensen last van hebben. Emotie-eten is bijna altijd een onbewust proces.
 

Emoties

Mensen voor wie eten een toevluchtsoord is geworden, zijn zich niet of amper bewust van hun emoties. Hieronder lees je een overzicht gevoelens die veel voorkomen bij mensen die worstelen met emotioneel eetgedrag. Deze emoties worden vaak als enorme kwelgeesten ervaren die liever niet gevoeld worden. Eten kan helpen om de emotie (tijdelijk) niet te voelen. Op die manier kunnen deze emoties er toe bijdragen dat je teveel eet, een eetbui krijgt of juist helemaal niet meer kunt eten. Je kunt op die momenten het gevoel krijgen dat het eten jou de baas is in plaats van andersom. Gevoelens van schaamte en schuld volgen vaak op te veel eten of een eetbui.

1. Angst
2. Boosheid
3. Eenzaamheid
4. Faalangst en perfectionisme
5. Machteloosheid
6. Onzekerheid
7. Schaamte
8. Schuldgevoel
9. Teleurstelling
10. Verdriet


Innerlijke kritiek

Innerlijke negatieve kritische stemmen spelen niet alleen een rol in het ontstaan van eetproblemen, ook worden ze in stand gehouden en versterkt. Vaak geven mensen aan dat de innerlijke kritiek heel negatief is over hun gewicht, figuur of persoon. Bijvoorbeeld: 'Zie je wel, je bent veel te dik. Je eet ook altijd veel te veel.' 'Vandaag heb je alweer teveel gegeten. Je kunt je ook nooit beheersen, zo blijf je dik.' ‘Anderen kunnen dat misschien, mij lukt het toch niet. Ik ben een nietsnut.'

De leiding overnemen

Deze gevoelens en gedachten komen uit niemand anders voort dan uit jezelf. Wanneer je er achter komt welke gedachten en gevoelens van invloed zijn op je eetgedrag is dat confronterend maar het is tegelijkertijd ook bevrijdend. Door je gedachten recht aan te kijken kun je namelijk de leiding weer over nemen! Op het moment dat jouw échte ik weer aan het roer staat is er alle ruimte om te bouwen aan een gezond eetpatroon. Je leert voelen waar je nu écht behoefte aan hebt als je neigt naar eten zonder dat je lichaam daar om vraagt. Hoe vast je ook lijkt te zitten, het is mogelijk hier weer van te herstellen. Dat doe je door het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, een positieve lichaamsbeleving, acceptatie en een nieuwe focus.
 

Hoe helpt de dietist bij emotioneel eetgedrag?

De diëtisten van DieetPlaneet helpen je meer inzicht te krijgen in je eigen eetgedrag. We maken samen met jou een eetplan en leren je het verschil herkennen tussen buikhonger en hoofdhonger. Wanneer je goed gevoed bent wordt het makkelijker te ontdekken welke situaties, gedachten, gevoelens en emoties jouw hoofdhonger uitlokken. Je leert onderliggende patronen herkennen in je eetgedrag door het bespreken van een eetdagboek. Daarnaast krijg je de opdracht om hoofdhonger uit te stellen en te luisteren naar je werkelijke behoefte op dat moment. Ook bespreken we wat je kunt doen voor afleiding. De diëtist geeft je daarnaast handvatten om mindful te snoepen. Het is een proces van gedragsverandering waar vaak maanden met geregeld oefenen overheen gaat. Wanneer je blokkades tegenkomt bij het toelaten van emoties en handelen naar de emotie kan naar wens samenwerking met een psycholoog worden gezocht.

 

Dietisten gespecialiseerd in emotioneel eetgedrag

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe  Klinkert

Diëtist/ leefstijlcoach Dorthe Klinkert

Dorthe wordt omschreven als behulpzaam, vrolijk en empathisch. Op jonge leeftijd vond ze het al leuk om haar ouders te helpen in de keuken. Toen is de liefde voor gezonde voeding ontstaan. Dorthe houdt ervan om je te inspireren en te motiveren om gezondere keuzes te maken in je eetgedrag en leefstijl. Ze ondersteunt je met persoonlijk en praktisch advies, passend bij jouw situatie, wensen, behoeften en eventuele beperkingen.
Dorthe werkt in : Utrecht
Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Diëtist/ leefstijlcoach Robin van Rhenen

Robin is spontaan en empathisch. Zij houdt van koken en is van mening dat gezond eten ook makkelijk kan zijn! Robin is diëtist geworden om twee passies te verbinden: voeding en mensen helpen. Zien dat jij je beter voelt, daar wordt Robin heel erg gelukkig van. Zij zoekt graag samen met jou naar een prettige weg om gezonder te leven.Robin is ervan overtuigd dat langdurig resultaat ontstaat wanneer je gezond en lekker eten combineert met ontspanning en beweging.
Robin werkt in : Utrecht
Diëtiste Mees  Stegeman

Diëtiste Mees Stegeman

Aandachtig, open-minded, invoelend en positief. Doordat zij met aandacht luistert voel jij je snel vertrouwd bij Mees. Een gezonde leefstijl benadert zij door middel van een integrale benadering. Voeding en beweging? Natuurlijk. Maar ook psyche, gedrag en emotie spelen belangrijke rollen. Je mind beïnvloedt namelijk je gevoelens en (dus) ook je eetgedrag. Mees heeft in het verleden zelf een verstoorde relatie met voeding gehad, zij begrijpt daardoor als geen ander de noodzaak van bewust (leren) zijn van je denkpatronen en gevoelens. 
Mees werkt in : Amsterdam
Diëtist/ leefstijlcoach Irene  Wassink

Diëtist/ leefstijlcoach Irene Wassink

Irene is dietist sinds 2003 en werkt sinds 2012 bij DieetPlaneet. Enthousiast met een frisse blik, met deze woorden beschrijf je haar het best. Haar werkwijze is helemaal van deze tijd; betrokken, puur, professioneel en servicegericht.Bij Irene draait alles om de cliënt.  
Irene ziet het als haar taak om samen op zoek te gaan naar wat je nodig hebt en het advies te geven wat in je leven kunt integreren, voor nu en op de langere termijn. En ook als het na langere periode minder gaat, ben je altijd weer welkom voor een steuntje in de rug.
Helemaal zoals wij bij DieetPlaneet bedoelen!
Irene werkt in : Amsterdam
Diëtist Laura van der Meijden

Diëtist Laura van der Meijden

Haar manier van begeleiden valt het best te omschrijven als enthousiast, geduldig en op een informele manier. Als een echte Foodie vind je haar vaak in de keuken en kan ze soms urenlang op internet surfen om de lekkerste recepten te vinden, waar ze dan haar eigen hand aan draait om deze zo gezond mogelijk te maken.
Laura werkt in : Beesd , Leerdam en Tilburg
Cookies Contact en afspraak