Ode aan mayo!

Blogs

Ode aan mayo!

Gepubliceerd op: 28-04-2017 10:55

Door: Renate Westerhuis

Mayonaise kent zijn oorsprong in Frankrijk. Waar het woord vandaan komt is niet zeker; van het woord Mahonese, een salsa van oude brood, olie en eieren of het Middeleeuwse woord 'moyeu', dat eidooier betekent. Of misschien is het wel een verbastering van 'Bayonnaise', een sausspecialiteit uit de stad Bayonne. Het maakt ons ook allemaal niet uit. Mayo is lekker! En gelukkig ook helemaal niet zo slecht voor je als je misschien denkt.
 

Samenstelling van mayonaise

Mayonaise is een witte saus, gmaakt van plantaardige olie, eidooiers, water en azijn die je koud eet. Dit wordt op smaak gebracht met citroensap, mosterd en/ of smaakmakers. Mayonaise is een emulsie van olie in water, waarbij de eidooier de emulgator is. Volgens de wet mag het mengsel pas mayonaise genoemd worden als het minimaal 70% uit vet en 5% uit eigeel bestaat.


Waarom mayonaise best gezond is

Vet van de mayonaise is grotendeels afkomstig van onverzadigde vetten uit plantaardige oliën. En onverzadigde vetten zijn goed voor je cholesterol. 


Varianten mayonaise

Mayonaise bestaat er nog vele minder vette varianten. Mayonaises die minder dan 70% vet bevat zijn de magere varianten. Deze varianten kom je tegen onder de namen als fritessaus, mayonaise met yoghurt, halvanaise, yogonaise, yoghurt mayonaise, olijf mayonaise, yofresh, halfvolle mayo, mayonaise licht & romig, mayolijn en mayonaise slechts 3% vet. Let ook bij deze minder vette varianten op de hoeveelheid die je gebruikt. 'Mager' of 'light' betekent immers niet dat er géén calorieen inzitten! Daarnaast komt het gezondheidsvoordeel met name van de (gezonde) vetten.

Hoeveel mayonaise kan je nemen?

Omdat mayonaise veel olie (vet) bevat, levert het ook flink wat calorieen. Met een eetlepel mayonaise zit je op 135 calorieen. 


Mayonaise in plaats van

Mayonaise in plaats van boter op brood is een goede keuze omdat je zo de verzadigde vetten vervangt door gezonde, onverzadigd vetten. Ook is mayo een goed alternatief voor een rode saus als ketchup, wat doorgaan erg veel suiker bevat.
 

Homemade vs fabriek

In de fabrieksversie worden extra ingrediënten als suiker, zetmeel, bindmiddelen, chemische kleur-, smaak-, en geurstoffen aan toegevoegd zodat deze langer houdbaar zijn. De samenstelling van toegevoegde ingrediënten kan verschillen per merk en soort. Het is daarom raadzaam om het etiket te checken. Zelf mayonaise maken is leuk, lekker en helemaal niet zo ingewikkeld. Klik hier voor het recept.

Voorzichtig met rauwe eieren

Mayonaise wordt gemaakt van rauwe eieren. De buitenkant van een ei kan bacteriën bevatten en daarnaast kan een ei besmet zijn met salmonella (al wordt de kans hierop steeds kleiner door de goede bestrijding ervan). Kwetsbare groepen (kinderen, zwangeren, ouderen) kunnen hier ziek van worden. Een oplossing is: kiezen voor gepasteuriseerd ei of lecithine in plaats van rauw ei. Kant- en klare mayonaise is ook helemaal veilig.
Cookies Contact en afspraak