'Mijn ervaring met de Ramadan'

Blogs

'Mijn ervaring met de Ramadan'

Gepubliceerd op: 07-06-2018 14:38

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

De Ramadan, een bijzondere maand voor moslims, is nu al twee weken aan de gang. Veel mensen in mijn omgeving (vriendinnen, mijn vriend, kennissen en collega’s) vasten een maand lang. Ik heb dit jaar besloten om een paar dagen achter elkaar mee te doen om het zelf te ervaren en om in de avond gezellig samen te eten (iftar) met mijn dierbaren.


Voorbereiding

Morgen wordt mijn eerste dag (maandag 28 mei) en het wordt een warme dag, met maar liefst 27 graden. Dat betekent dus voor zonsopgang drinken, drinken en nog meer drinken. Ik heb alvast twee karaffen van 1 liter in de koelkast gezet, ik zal proberen vanavond 1 liter op te drinken en in de nacht voor zonsopgang nog een extra liter proberen weg te werken. Verder heb ik een beetje nagedacht wat ik in de nacht zou kunnen eten sowieso iets eiwitrijks en met veel vezels omdat deze zorgen voor een lang vol gevoel. Misschien een gekookt eitje met brood, sneetjes brood met hartig beleg, een volkoren wrap met mozzarella en cherry tomaten, zoveel ideeën haha! maar het is nog de vraag of ik zo vroeg (in de nacht) wel trek heb om te eten, maar daar kan ik straks pas meer over vertellen wanneer het zover is. Ik ga een dagboek bijhouden om mijn ervaring/momenten op te schrijven.


Mijn ervaring met de Ramadan van dag tot dag

Dag 1: maandag, 28 mei (werkdag)
Ik kon moeilijk in slaap vallen, moest er  een paar keer uit om naar het toilet te gaan omdat ik veel had gedronken. Daarnaast was het erg benauwd maar ben toch gelukkig na een klein uur in slaap gevallen.
Om 02:50  ging mijn wekker af, ik moest even nadenken waarom mijn wekker zo vroeg afging en na een paar tellen wist ik het weer. Ik heb mezelf een paar minuten de tijd gegeven om rustig wakker te worden. Ik heb gelukkig het eten al klaargezet: 2 gekookte eieren,  2 snee brood, kuip margarine en een klein schaaltje gesneden watermeloen en een karaf water. Gelukkig heb ik wel een beetje trek en heb ik alles rustig opgegeten. Daarnaast dronk ik 2 en een halve glas water. Na het eten heb ik nog even 20 minuten gezeten om het eten te laten zakken en dronk ik de laatste paar slokjes water op. Daarna ging ik weer liggen en verder slapen.
09:30  Ik wordt vóór de wekker wakker. Gelukkig heb ik geen hongergevoel maar dat kwam waarschijnlijk door mijn maaltijd in de nacht. Dorst heb ik gelukkig ook niet, wel een beetje last van een droge mond. Ik heb gedoucht, mijn tanden gepoetst, mezelf klaargemaakt en ben naar het werk gegaan, wel met het openbaar vervoer dit keer om mijn energie te besparen (op spaarmodus). Ik ben met de tram gegaan, daarna de pont genomen en heb vanaf de pont 15 minuten gelopen. Ik geef mijn energielevel op dit moment een 10. 
12:43: op het werk aangekomen, ik begin nu wel trek te krijgen in een kop koffie :P. Normaal gesproken drink ik in de ochtend een kopje koffie en op het werk wordt er veel thee of water gedronken. Vandaag en de komende dagen kan ik alleen maar naar de waterkoker staren (deze staat precies tegenover mijn bureau :P). Gelukkig is het lekker koel in mijn praktijkkamer dus dat scheelt.
De tijd ging daarna snel voorbij, ik had een paar afspraken staan, heb de administratie gedaan en was bezig geweest met het schrijven van deze blog (productieve dag!)
Om 15:00 uur had ik een afspraak in Zaandam dus moest ik de bus pakken. Het is ontzettend warm buiten, 30 graden zie ik op mijn telefoon staan en de zon schijnt volop. Ik probeer zoveel mogelijk in de schaduw te lopen omdat het dan minder warm is. Rond 16:00 uur onderweg naar huis krijg ik het een beetje moeilijk. Mijn mond is droog en heb nu wel echt zin in een grote beker water met heel veeel ijsklontjes.
Om 17:30 ben ik thuis en ik besluit om even verder te gaan met het schrijven van deze blog. Het verbaasd me eigenlijk dat ik nog energie heb. Ik geef mijn energielevel ongeveer een cijfer 8.
Om 21.00 het laatste uurtje voor iftar (avond eten) lig ik in bed en kijk ik televisie. Vlak voor etenstijd wordt ik opgehaald door mijn vriend en gaan we uit eten
Om 21:53 mogen we eindelijk eten. Honger heb ik eigenlijk nog steeds niet, heel gek. Ook geen last van een rommelde buik gehad. Wel heb ik zin in water. Dus na de dadel pak ik mijn glas water en drink ik dit helemaal leeg. Eerst krijgen we het voorgerecht, ik had een kippensoep genomen met een klein stukje brood. Na het voorgerecht zit ik al aardig vol. Ongeveer 30 minuten na het voorgerecht werd het hoofdgerecht geserveerd. Gelukkig is het voorgerecht een beetje gezakt en heb ik weer ruimte voor het hoofdgerecht. Ik heb rustig op mijn gemak gegeten.
 
Dag 2: dinsdag, 29 mei (vrije dag)
In de nacht ben ik opgestaan om te eten maar had totaal geen trek. Ik heb minder gegeten dan gisteren nacht omdat ik kort daarvoor uit eten ben geweest. Wel heb ik geprobeerd veel water te drinken. Ik ben kort daarna weer naar bed gegaan en werd om 10:00 uur wakker, heb geen honger en dorstgevoel maar wel last van een droge mond. Mijn energielevel vandaag is wel een stuk minder, van een 10 naar een 7.
 
Dag 3: woensdag, 30 mei (werkdag)
In de nacht heb ik gegeten, weer een kleine portie omdat ik niet veel eetlust heb. Wel heb ik 3 glazen water gedronken en mijn tijd genomen. Vandaag moet ik wel werken en ik heb mijn wekker om 10:30 gezet, ik werd een half uur voor de wekker afging wakker maar bleef nog wel in bed liggen om rustig wakker te worden. Ik heb mijn tanden gepoetst, heb gedoucht, mijn spullen klaargezet. Ik heb besloten om met de fiets naar het werk te gaan  omdat ik het miste en ook omdat het sneller is. Het is een warme dag maar iets minder warm dan de afgelopen twee dagen. Gelukkig was er een koel briesje. Vandaag is mijn energielevel een 8. Na het werk ga ik naar mijn vriendin toe en gaan we samen gezellig koken en eten, heb er zin in!
 
Dag 4: donderdag, 31 mei (werkdag)
Om kwart over 3 ging mijn wekker. Vandaag heb ik wel een beetje trek, waarschijnlijk omdat ik de avond ervoor niet veel heb gegeten. Ik heb een volkoren wrap met kaas genomen, een boterham met pindakaas en een paar verse aardbeien. Daarnaast heb ik 3 glazen water gedronken. Heb daarna even televisie gekeken om het eten even laten zakken en ben daarna weer gaan slapen. Iets na 10 uur werd ik wakker, ik voel me fris en heb energie (energie een 9-10). Wel een lichte trek gevoel en zoals altijd een droge mond (na het poetsen voelt het beter). Vandaag werk ik van 16:00 uur tot 22:30, dus dat betekent dat ik op het werk ga eten samen met een collega die ook vast (gezellig!)
 

Mijn ervaring met de Ramadan samengevat

Ik vond het een bijzondere maar ook een verrassende ervaring. In de afgelopen 4 dagen heb ik totaal geen last gehad van een hongergevoel, een rommelende buik, hoofdpijn of duizeligheid, dit had ik niet verwacht. Ik heb in de avond en nacht wel goed gegeten en gedronken en daarnaast heb ik een goede nachtrust gehad en dit kan natuurlijk helpen om de dag goed door te komen. Wel heb ik elke ochtend last gehad van een droge mond maar na het tanden poetsen voelde het weer beter. Ook momenten gehad dat ik een beetje dorst kreeg omdat het erg warm was (27-30 graden) maar gelukkig was dit niet extreem. Drie van de vier dagen heb ik gewerkt en één dag werkte ik thuis. Ik merkte dat ik het lastiger vond toen ik thuis bleef omdat de tijd naar mijn gevoel minder snel ging en ik vaker geconfronteerd werd met eten en drinken als je bijvoorbeeld naar de keuken loopt. Wat ik tijdens de Ramadan ook heb gemerkt is dat ik veel vrije tijd heb. Normaal vul je je pauzes of vrije tijd met eten en drinken en nu dit niet kan ga je andere dingen doen zoals het huishouden doen, lezen, buiten wandelen, opdrachten voor werk maken, vroeg het eten klaarmaken. Wat ik wel een beetje miste is het (intensief) sporten. Ik ben iemand die vrij actief is. Ik ga overal met de fiets naartoe en sport 3-4 keer in de week en doe voornamelijk krachttraining. Met het vasten heb ik het een beetje rustig aan gedaan. Ik heb wel veel gewandeld en een beetje gefietst.
Verder vond ik het wel gezellig, lekker samen eten en samen uitkijken naar iftar (de warme maaltijd) Ik genoot ook meer van het eten en drinken en was ook dankbaar dat het weer mogelijk was. 

Lees hier mijn 8 tips om zo gezond mogelijk te vasten (tijdens Ramadan)
Cookies Contact en afspraak