Koken zonder pakjes en zakjes

Blogs

Koken zonder pakjes en zakjes

Gepubliceerd op: 14-09-2017 10:41

Door: Marit van Overveld

Het kan zo makkelijk zijn: wat vlees in de pan, groente toevoegen en vervolgens een pakje of een zakje als saus gebruiken. Je hoeft er alleen wat water of melk aan toe te voegen en klaar is Kees! Bijna voor alle soorten gerechten kan je tegenwoordig wel pakjes of zakjes voor vinden in de winkel. Dat kan anders, net zo makkelijk en snel.. maar véél gezonder!


Wat zit er in die pakjes en zakjes?

Die pakjes en zakjes bevatten namelijk niet alleen kruiden en specerijen. Sterker nog, ze bevatten meestal meer zout en suiker dan dat er kruiden inzitten. Maar daarbij komt ook nog eens dat vaak het hoofdingrediënt waarvoor het pakje of zakje is, er zelf bijna helemaal niet in zit. Denk aan een pakje voor broccolisoep waar slecht 0,5% broccoli in zit! Eigenlijk te belachelijk voor woorden.. toch?


Voordelen

Onder pakjes en zakjes vallen onder andere de wereldgerechten, de kruidenmixen, de pakjes voor ovenschotels en de kant- en klaarmixen. Al deze mixen zijn prima te vervangen door zelf kruiden door elkaar te mixen. Wanneer je gaat koken zonder pakjes en zakjes, en dus gaat werken met pure producten, ga je ervaren dat je ook pure smaken op je bord krijgt. Die standaard kruidenmixen hebben weinig met pure smaken te maken. En het is niet alleen veel gezonder, maar ook veel lekkerder!  En nog een voordeel: pure producten zijn een stuk vriendelijker voor het milieu, denk aan het verpakkingsmateriaal (folie, papier, plastic). Ook krijg je veel minder conserveringsmiddelen, smaakversterkers en andere toevoegingen binnen door puur te gaan koken. Kortom, genoeg voordelen waarom je je kruidenmixen en sauzen veel beter zelf kunt gaan maken!


Hoe maak je zelf een kruidenmix?

Om een idee te geven hoe makkelijk je zelf kruidenmixen en sauzen kunt maken, staan hier een aantal tips en ideeën op een rijtje:

Keuken Kruiden
Italiaans Basilicum, oregano, bonenkruid, peterselie, tijm
Arabisch Gember, komijn, kaneel, kardemon, kruidnagel
Aziatisch Gember, koriander, chilipeper, kardemon, peper
Mexicaans Knoflook, chilipeper, komijn, paprikapoeder
 

Hoe maak je zelf een saus?

Basis voor pastasaus
1 knoflookteen
1 eetlepel olijfolie
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
1 eetlepel Provençaalse kruiden
5-6 zongedroogde tomaatjes
5-6 verse tomaten 
Evt. een eetlepel pesto 

Doe alle ingrediënten in een blender of mixer, en mix alles door elkaar. Binnen enkele minuten heb je een heerlijke pastasaus!  
Basis voor nasi/bami (voor 1 klein weckpotje, 30 gr)
7 theelepel knoflookpoeder
7 theelepel korianderpoeder
7 theelepel gemberpoeder
7 theelepel komijnpoeder
7 theelepel kurkuma
4 theelepel kerriepoeder
3 theelepel cayennepeper
2 theelepel chilipoeder
2 theelepel peper

 
Basis voor knoflooksaus
6 eetlepel yogonaise
6 eetlepels magere kwark
1 teentje knoflook
1 eetlepel verse bieslook (fijngesneden)
1 eetlepel verse peterselie (fijngehakt)
1 theelepel citroensap
Evt. wat zout en peper
(Griekse) marinade voor vlees
3 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetlepel verse oregano, fijngehakt
2 eetlepel platte peterselie, fijngehakt
Sap en rasp van 1 limoen
Olijfolie, naar behoefte (van hoeveelheid vlees)


Lekkerder en gezonder

Veel mensen hebben het idee dat ze langer bezig zijn met koken wanneer ze geen pakjes of zakjes gebruiken, maar dat is niet zo. Ook bij een wereldgerecht moet je die paprika, prei of de kipfilet nog snijden. Het gaat dan dus alleen om die saus die erbij hoort, maar wanneer je al bepaalde basiskruiden voor jezelf hebt gemaakt heb je ook die dus ook zo klaar! De recepten op onze website zijn vrij van pakjes en zakjes.




  
Cookies Contact en afspraak