Je leeft langer als je plantaardig(er) eet

Blogs

Je leeft langer als je plantaardig(er) eet

Gepubliceerd op: 22-12-2015 17:15

Door: Irene Wassink, diëtist Amsterdam

Het is dan ook niet voor niets dat groente, peulvruchten en nootjes onze prioriteit heeft. Ook de gezondheidsraad onderbouwd dit met wetenschappelijk onderzoek. 

Plantaardiger eten

Plantaardig betekent: afkomstig van planten. Plantaardiger eten houdt in dat je dierlijke producten wat vaker links laat liggen. Minder vlees, kaas en zuivel dus.

Wat levert plantaardig(er) eten je op?

Minder risico op de meest voorkomende chronische ziekten (kanker, kans op beroerte, hartinfarct, diabetes mellitus, overgewicht en dementie)

Eet minimaal dit aan plantaardige keuzes:

De gezondheidsraad heeft ontdekt dat de volgende voedingsadviezen positief effect hebben op de gezondheid:

  • Elke dag 2 ons groente en 2 ons fruit eten
  • Elke dag minimaal 3 sneetjes volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • Elke week peulvruchten op het menu zetten
  • Elke dag 1 klein handje nootjes eten

In 3 stappen plantaardiger eten

  1. Eet minimaal 1 x per week een gehele dag geen vlees en vis.
  2. Vervang het vlees/de vis bij de warme maaltijd door: peulvruchten (linzen, bruine/witte bonen, erwten, kapucijners)
  3. Neem elke dag een handje ongezouten, ongebrande noten

Hoe kan ik plantaardiger gaan koken?

In 3 stappen:

Stap 1) Denk niet in vlees/vis als je een gerecht voor het avond eten wilt maken, maar denk in groenten en het liefst in groenten van het seizoen! 

Stap 2) Zoek bij de groenten uit het seizoen (te zien doordat de groenten het goedkoopst zijn en uit Nederland komen) een mooi vegetarisch recept.

Stap 3) Gebruik bij een niet vegetarisch recept vleesvervangers als: soja producten (tofu) of quorn of producten van de vegetarische slager gemaakt van lupine. 
 

Probeer ook eens onze lekkere vegetarische recepten.

Cookies Contact en afspraak