Jackfruit

Blogs

Jackfruit

Gepubliceerd op: 06-05-2019 13:45

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam

Jackfruit is een stekelvormige vrucht en wordt ook wel Nangka genoemd. Deze vrucht zie je tegenwoordig steeds vaker terug in vegetarische/veganistische gerechten en wordt dan gebruikt als vleesvervanger.
 

Wat is jackfruit?

Oorspronkelijk komt deze vrucht uit India maar ze groeien ook in Azië, Oost Afrika en Latijns-Amerika.
Deze vrucht kan tussen de 5 tot wel 40 kilo wegen. Jackfruit kan goed tegen hitte en droogte en is bestand tegen veel ongedierte en ziekten, waardoor het makkelijk te verbouwen is.
Je kunt het op twee manieren eten: rijp en geel of jong en groen (onrijp). Rijpe jackfruit heeft een zoete smaak en kan vers gegeten worden. Ook kan het in desserts verwerkt worden. Ingeblikt zit jackfruit meestal in siroop, maar je kunt ook verse jackfruit vinden in sommige (super)markten en toko’s.  
De onrijpe jackfruit kun je goed gebruiken in hartige gerechten zoals ‘Pulled Pork-, Chicken’ of stoofvlees  vanwege de vlezige structuur en neutrale smaak. Voor deze gerechten wordt ingeblikte jackfruit gebruikt. Het vruchtvlees is ietwat zurig maar neemt heel goed smaak op waardoor je het goed kan kruiden.
 

Jackfruit in Nederland

Jackfruit is in Nederland vooral in blik of in een pakje verkrijgbaar. Deze kun je kopen in sommige supermarkten, markten en toko’s.
Over de duurzaamheid van jackfruit is nog erg weinig bekend, maar deze vrucht legt helaas veel voedselkilometers af. Een groot deel van de vrucht is tevens niet eetbaar, zo’n 70% moet worden weggegooid. Dit zijn vooral schillen, pitten en harde stukken.
 

Goede vleesvervanger?

Jackfruit is jammer genoeg geen volwaardige vleesvervanger. Het bevat minder eiwitten en ijzer dan vlees en vis, en geen vitamine B12. Wel is jackfruit een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6, vitamine C en kalium.
Voorbeelden van betere vleesvervangers zijn: eieren, noten, peulvruchten of producten op basis van soja (tofu of tempeh), lupine of tarwe-eiwit (seitan). Kant- en klare vleesvervangers zoals een vegetarische burger, groenteburger, vegetarisch gehakt of balletjes zijn minder gezond omdat ze meestal veel zout en vet bevatten.


Hier een lekker recept met Jackfruit om uit te proberen, van collega Naomi: https://www.dieetplaneet.nl/recepten/pulled_not-pork
 
Cookies Contact en afspraak