Is zoete aardappel gezonder?

Blogs

Is zoete aardappel gezonder?

Gepubliceerd op: 26-08-2015 09:18

Zoete aardappel

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is niet meer weg te denken uit de hippe, gezonde keuken. Zoete aardappelfrietjes, zoete aardappel stamppot, als basis voor bonenburgers en zelfs brownies gemaakt van zoete aardappel. Maar is het eigenlijk wel terecht dat we de zoete aardappel zo ophemelen en de gewone Hollandse pieper links laten liggen? 


Verschil tussen zoete aardappel en gewone aardappel

Eerlijk gezegd zijn er weinig verschillen tussen zoete aardappel en gewone aardappel. De zoete aardappel en gewone aardappel zijn beide knollen die onder de grond groeien. Ze zijn beide koolhydraatrijk, wat een belangrijke bron van energie is voor het lichaam.


Koolhydraten in zoete aardappel en gewone aardappel

Veel mensen denken nog dat koolhydraten de boosdoener is dat ze niet afvallen, dus worden brood, pasta en aardappelen uit het menu geskipt. Maar geen aardappelen eten is voor de gemiddelde Nederlander toch wel erg moeilijk… De zoete aardappel heeft het imago dat het minder koolhydraten bevat dan een gewone aardappel. Maar klopt dat wel?


Voedingswaarde zoete aardappel vs gewone aardappel

Macronutrienten

Zoete aardappel (bataat)

‘Gewone’ aardappel

Energie

94 kcal

83 kcal

Eiwit

1,1 g

1,9 g

Koolhydraten

20,5 g

17,3 g

Vet

0,3 g

0,3 g

Voedingsvezel

2,3 g

1,6 g

Mineralen

Calcium

23 mg

8 mg

Magnesium

45 mg

19 mg

IJzer

0,7 mg

0,5 mg

Vitamines 

Vitamine B1

0,07 mg

0,05 mg

Vitamine B1

0,01 mg

0,01 mg

Vitamine C

17 mg

9 mg


Zoals je ziet: zoete aardappel bevat niet minder koolhydraten dan gewone aardappel. Het is zelfs zo dat zoete aardappel méér koolhydraten bevat. Zoete aardappel is inderdaad een fractie rijker aan vitamines en mineralen dan gewone aardappel. Zo bevat de zoete aardappel onder andere meer calcium, magnesium en vitamine C.


Langer vol door zoete aardappel

In verschillende blogs is te lezen dat je langer vol zit na het eten van zoete aardappel dan gewone aardappel. Dat kan wel kloppen, want zoete aardappel bevat meer vezels dan gewone aardappel. De vezels zorgen er namelijk voor dat je langer vol zit. Ik wil er wel graag bij zeggen dat ik dit verschil zelf niet echt merk en het volle gevoel ook afhangt van wat je bij de aardappel eet. 


Is zoete aardappel beter?

Wat betreft het verschil in koolhydraten en calorieën hoef je de zoete aardappel zeker niet te verkiezen boven de Hollandse pieper. In de zoete aardappel zitten wel wat meer vitaminen, mineralen en vezels. Mijn advies? Wissel lekker af! Beide aardappelen passen in een gezond eetpatroon.
Cookies Contact en afspraak