Is zoete aardappel gezonder?
Blogs
Is zoete aardappel gezonder?
Gepubliceerd op: 26-08-2015 09:18
Zoete aardappel
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is niet meer weg te denken uit de hippe, gezonde keuken. Zoete aardappelfrietjes, zoete aardappel stamppot, als basis voor bonenburgers en zelfs brownies gemaakt van zoete aardappel. Maar is het eigenlijk wel terecht dat we de zoete aardappel zo ophemelen en de gewone Hollandse pieper links laten liggen?
Verschil tussen zoete aardappel en gewone aardappel
Eerlijk gezegd zijn er weinig verschillen tussen zoete aardappel en gewone aardappel. De zoete aardappel en gewone aardappel zijn beide knollen die onder de grond groeien. Ze zijn beide koolhydraatrijk, wat een belangrijke bron van energie is voor het lichaam.
Koolhydraten in zoete aardappel en gewone aardappel
Veel mensen denken nog dat koolhydraten de boosdoener is dat ze niet afvallen, dus worden brood, pasta en aardappelen uit het menu geskipt. Maar geen aardappelen eten is voor de gemiddelde Nederlander toch wel erg moeilijk… De zoete aardappel heeft het imago dat het minder koolhydraten bevat dan een gewone aardappel. Maar klopt dat wel?
Voedingswaarde zoete aardappel vs gewone aardappel
Macronutrienten |
Zoete aardappel (bataat) |
‘Gewone’ aardappel |
Energie |
94 kcal |
83 kcal |
Eiwit |
1,1 g |
1,9 g |
Koolhydraten |
20,5 g |
17,3 g |
Vet |
0,3 g |
0,3 g |
Voedingsvezel |
2,3 g |
1,6 g |
Mineralen | ||
Calcium |
23 mg |
8 mg |
Magnesium |
45 mg |
19 mg |
IJzer |
0,7 mg |
0,5 mg |
Vitamines |
||
Vitamine B1 |
0,07 mg |
0,05 mg |
Vitamine B1 |
0,01 mg |
0,01 mg |
Vitamine C |
17 mg |
9 mg |
Zoals je ziet: zoete aardappel bevat niet minder koolhydraten dan gewone aardappel. Het is zelfs zo dat zoete aardappel méér koolhydraten bevat. Zoete aardappel is inderdaad een fractie rijker aan vitamines en mineralen dan gewone aardappel. Zo bevat de zoete aardappel onder andere meer calcium, magnesium en vitamine C.