Info over de verschillende theesoorten

Blogs

Info over de verschillende theesoorten

Gepubliceerd op: 18-10-2017 10:47

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

We hebben al eens aandacht besteedt aan het feit waarom het drinken van groene en zwarte thee zo goed voor je is. Maar dit keer vertel ik je graag iets meer over de verschillende soorten thee. Alle thee komt van de theestruik Camilia sinensis. De verwerking is echter per thee soort verschillend:
 

Witte thee

Witte thee is thee in zijn meest pure vorm en is zo min mogelijk bewerkt. Het wordt gemaakt van met de hand geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. Na het plukken en verwelken worden de blaadjes licht gerold en daarna gedroogd in de zon of licht gebakken. De naam ‘witte’ thee komt van deze jonge bladknoppen die vaak een zilver-wit laagje dons bevatten dat bij het drogen van de thee duidelijk zichtbaar wordt. Witte thee heeft een zeer subtiele smaak.


Zwarte thee

Na het plukken van de bladeren worden deze gekneusd, gebroken of versneden. Door de bladeren te ‘beschadigen’ versnelt de reactie met zuurstof (oxidatie) zodat de bladeren donker kleuren en hun specifieke, wat krachtige smaak krijgen. Na dit proces worden de balderen gerold en gedroogd. Vruchtenthee, zoals aardbeienthee is zwarte thee waaraan een smaakje is toegevoegd.
 

Groene thee

Na het plukken van de bladeren worden deze bladeren niet geoxideerd waardoor deze thee zijn groene kleur behoudt. Om de oxidatie tegen te gaan wordt de groene thee na het plukken verhit of gestoomd, zo behoudt het de groene kleur en lichtere smaak.
 

Pu Ehr thee

De basis voor de productie van de wat minder bekende Pu Ehr thee is gelijk aan groene thee. Alleen wordt bij Pu Ehr na het laatste stadium van drogen, de thee in een donkere vochtige ruimte te rijpen gelegd, van enkele maanden tot vele jaren. Pu Ehr wordt daarom ook wel ‘aged’ of ‘vintage’ thee genoemd. Tijdens het ‘rijpen’ ontstaat een gistingsproces (net als bij wijn) wat de thee een unieke samenstelling, aroma en (donkere) aardse smaak geeft. De thee krijgt een roodachtige kleur bij het trekken ervan, hierom wordt het in China ook wel de ‘rode thee’ genoemd.
 

Oolong thee

Oolong is een van oorsprong traditionele Chinese theesoort, die qua smaak tussen groene en zwarte thee ligt. Groene thee is helemaal niet geoxideerd, zwarte thee volledig. De oxidatiegraad van oolong thee ligt tussen de 10% en 75%.
 

Kruidenthee

Kruidenthee is officieel geen thee, want het is niet gemaakt van de theeplant. Kruidenthee is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en/of specerijen, zoals kamillethee, rooibosthee, zoethoutthee, munt- en gemberthee.
 

Cafeïne in thee

Er zit cafeïne in thee, dit wordt ook wel theïne genoemd. Hoeveel theïne er in je kop thee zit, hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 mg cafeïne in een kopje van 125 milliliter. Witte thee de helft minder: 15 mg per kopje. Ter vergelijking: in koffie zit tussen de 60-85 milligram cafeïne. Kruidenthee bevat geen cafeïne want is niet afkomstig van de theestruik.
 
Het advies is om dagelijks 3 koppen zwarte, of groene thee te drinken. Voor de overige soort thee (witte thee, Pu Ehr thee en Oolong thee) is geen advies opgesteld omdat er simpelweg nog geen onderzoek naar is gedaan.
Cookies Contact en afspraak