Hoe houd je je boodschappen langer vers en lekker?

Blogs

Hoe houd je je boodschappen langer vers en lekker?

Gepubliceerd op: 05-04-2020 12:01

Door: Shari Groot, diëtist Amsterdam Noord, diëtist Amsterdam

Doe jij momenteel ook het liefst je boodschappen voor meerdere dagen? Hoe zorg je er dan voor dat alles vers en lekker blijft? Ik geef je tips! 


Buiten de koelkast

Het meeste fruit- en veel groenten kun je prima in een fruitschaal bewaren:
  • Citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn, citroen, kiwi en grapefruit: 1 tot 2 weken
  • Banaan: 3 tot 7 dagen op een droge en donkere plek
  • Avocado (heel): 1 tot 6 dagen
  • Komkommer en tomaat: 7 dagen op een droge en koele plek
  • Ui en aardappel: 1 maand op een droge en donkere plek
  • Winterpeen, knolselderij, pastinaak, aubergine en paprika: minimaal 1 week op een droge en koele plek

In de koelkast

  • Appel en peer: 2 tot 4 weken
  • Aardbeien, bessen of gesneden fruit: 1 tot 3 dagen  
  • Prei, selderij, bloemkool, broccoli, spruiten en bladgroenten zoals andijvie en spinazie
  • (Krop)sla: 2 tot 5 dagen
  • Alle soorten voorgesneden groenten
  • Eieren: 4 weken in een eierdoos. Gekookte eieren blijven 1 week goed
  • Gekookte rijst, pasta en aardappelen: 2 dagen
Zet je koelkast op 4 graden, want dan groeien bacteriën minder snel. Je kunt de temperatuur controleren met een koelkastthermometer.
 

In de vriezer

  • Alle fruit en de meeste groenten (behalve komkommer, tomaten en sla, deze kan je niet invriezen): minimaal 8 maanden. Groenten blancheer je eerst kort voordat je ze invriest.  
  • Brood: ongeveer 1 maand
  • Gekookte aardappel, rijst en pasta: ongeveer 3 maanden
  • Vlees en vis:  3 maanden of langer
  • Verse kruiden: minimaal 2 maanden
De juiste temperatuur voor je vriezer is -18 graden of kouder, dan kunnen er geen bacteriën meer groeien.
 

Apart bewaren

  • Veel vruchten zoals citrusfruit, appel en kiwi worden sneller rijp als je ze naast banaan legt.
  • Een krop sla bederft sneller als je het naast appels, kiwi’s en peren legt.
  • Aubergine en paprika zijn gevoelig voor de stof ethyleen. Leg ze daarom niet naast fruit of tomaten. Ze krijgen daardoor plekken en krijgen een bittere smaak.
  • Uien en eieren kunnen snel smaak en geur overnemen, leg ze daarom niet naast de knoflook en andere sterk ruikende producten.

Vertrouw op je zintuigen

Staat er op een product THT-datum (ten minste houdbaar tot) of helemaal geen datum zoals bij groente en fruit, gebruik dan je zintuigen. Ziet het product er nog goed uit, voelt het goed en ruikt het goed, dan kun je het nog prima eten of drinken. 
 

Vlees en vis langer bewaren

Vlees en vis hebben een TGT-datum (te gebruiken tot) tenzij je het bij de slager of visboer koopt. De meeste verse vlees en vissoorten kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je deze producten langer dan 2 dagen bewaren, vries ze dan in. Dat stopt de bacteriegroei.
 

Pot en blik

Deze producten kun je lang bewaren. Aan groente uit pot of blik kan zout en/ of suiker zijn toegevoegd. Lees daarom altijd het etiket en kies voor de variant zonder toegevoegd suiker en zout.
 

Je boodschappen vers houden - extra tips

  • Je bananen langer lekker houden? Wikkel om de bovenkant van je tros een stukje aluminium folie.
  • Elke dag vers brood? Vries vers brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je nodig hebt.
  • Is je avocado nog hard, leg ‘m dan naast je banaan. Dan wordt hij sneller rijp.
  • Een halve avocado langer goed houden? Leg hem met pit erin en besprenkeld met citroen/limoen, afgedekt in de koelkast; zo behoudt hij zijn kleur en kwaliteit het best!  
  • Aardappelen houd je het langst fris door ze na aankoop uit het plastic te halen en ze in een emmer of bak te bewaren waarvan je de bodem bedekt met krantenpapier.
  • Ongesneden groenten zijn langer houdbaar dan in voorgesneden versie.
  • Een krop sla bewaar je langer:  Snijd een dun plakje van de onderkant en leg de krop in een kommetje met een klein laagje water of wikkel de onderkant van de sla in een vochtige theedoek.
  • Verse kruiden (zoals basilicum, peterselie, koriander, munt) bewaar je langer onderin de koelkast in velletjes vochtig keukenpapier.
  • Te veel fruit in huis dat overrijp dreigt te worden? Door het de koelkast te leggen vertraag je het rijpingsproces.

Alles in huis wat je nodig hebt en niets weggooien

Door middel van boodschappenplanning, organisatie en bovenstaande tips heb je alles in huis en hoef je niets weg te gooien. 
Cookies Contact en afspraak