Hoe blijf je positief terwijl je thuis zit?

Blogs

Hoe blijf je positief terwijl je thuis zit?

Gepubliceerd op: 08-04-2020 12:14

Door: Brunna Venceslau, diëtist Den Haag

Heb je moeite met het vinden van een nieuw dagritme doordat je nu thuis werkt? Mis je menselijk contact? Raak je ontmoedigd van het (corona)nieuws? Wordt je moe van het binnen moeten blijven? Graag deel ik mijn tips met je om positief en mentaal fit te blijven.
 

Creëer structuur

Nieuwe situaties vragen om een andere planning en -structuur. Iedereen in huis zal zich
moeten aanpassen aan de nieuwe situatie. Makkelijker gezegd dan gedaan. 6 tips ter ondersteuning:
  1. Maak een dag- of weekplanning: hierin kun je opnemen wat je wilt gaan doen en wanneer. Zorg voor een goede balans tussen noodzakelijke en leuke dingen. Heb je kinderen? Maak er samen ook speciaal een voor hen. Neem hiervoor een groot vel, wees creatief en gebruik verschillende kleuren stiften.
  2. Hang de planning op een centrale plek in huis op.
  3. Ga op tijd naar bed en sta op tijd op en houd min of meer vaste tijdstippen aan. Goed voor je energielevel + het helpt je om straks weer makkelijker in je normale routine te komen.
  4. Eet op vaste tijden en sla geen maaltijden over.
  5. Plan vaste momenten in om te bewegen. Als je dit dagelijks rond hetzelfde tijdstip doet komt het sneller in je routine.
  6. Geef iedereen in huis een duidelijke taak in het huishouden. Je geeft zo invulling aan de dag en het geeft structuur.

Verzorg jezelf

Verzorg jezelf zoals je dat normaal gesproken zou doen als je naar werk of school zou gaan.
Neem een douche, kleed jezelf aan, poets je tanden en voel je fris.
 

Blijf positief en in het nu

Misschien vraag je je af wat je te wachten staat en maak je je daar zorgen om. Het is ook spannend. Maar probeer de toekomst niet te voorspellen en neem het leven zoals het zich aandient.
  • Concentreer je op het hier en nu.
  • Blijf positief en wees dankbaar voor de dingen die goed gaan. Bijvoorbeeld door elke dag op te schrijven waar je trots en dankbaar voor bent.
  • Blijf praten met je partner of bel een goede vriend of vriendin om je zorgen door te spreken, je hart te luchten, een grap te maken en samen te relativeren.
  • Alles wat je aandacht geeft groeit. Een positieve mindset ook. En positiviteit is zeer besmettelijk! :) 
  • Concentreer je op je ademhaling op momenten van onrust of piekeren. Probeer dagelijks 5 minuten per dag actief te ontspannen met de volgende oefening:
“Ga zitten of liggen met je ogen dicht. Leg je hand op je buik. Adem rustig in door je neus en merk op dat je buik naar voren komt. Adem dan rustig uit door je neus. Daag jezelf uit om iedere keer rustiger in- en uit te ademen. Vervolgens adem in en houd je je adem 5 tellen vast.  Adem dan langzaam en gecontroleerd weer uit gedurende 5 tellen. Herhaal dit totdat je merkt dat je meer ontspannen voelt en er minder gedachten door je hoofd omgaan.”
 

Onderhoud sociaal contact

In tijden van onrust en onzekerheid zijn sociale contacten van groot belang voor onze mentale gezondheid. Zonder sociale contacten kan je je minder uitgedaagd en lusteloos gaan voelen. Door je vrienden, familie, collega’s te zien (op afstand) voel je je
meer betrokken en dus minder eenzaam. Spreek daarom vaak af op WhatsApp, Facetime, Skype of een ander kanaal. Of stuur eens een ouderwetse (zelfgemaakte) kaart naar elkaar. Je bent zo lekker creatief bezig en je maakt er nog iemand blij mee ook!
 

Ontspan en maak plezier

Het is heel gezond om je (extra) zorgen ook regelmatig even los te laten. Hoe je dat doet? Door je focus te verleggen. Spelletjes doen, een instrument bespelen, puzzelen, kleuren, knutselen, tijdschriften, boeken lezen, in bad gaan, gezonde bakken, luisteren naar muziek van je favoriete artiest (veel artiesten geven livestreams op YouTube kanalen), een serie of film kijken, een online Salsa of Zumba les volgen of lekker naar buiten om de natuur te bewonderen.
 

Beweeg dagelijks

Door genoeg te bewegen houd je je mentale gezondheid in shape. Tijdens bewegen/sporten maken je hersenen stofjes aan die je een een goed gevoel geven. Ook daglicht heeft een positief effect op je gezondheid: dus een wandeling in de natuur maakt je dubbel-blij. Lees meer tips om te bewegen.
 

Focus minder op het nieuws

Logisch dat je op de hoogte wilt blijven van de maatregelen. Maar (te) veel negatief nieuws kan zorgen voor onnodige angst en bezorgdheid en extra vaak het nieuws checken zorgt vaak niet voor extra informatie. Zoek ook hierin naar balans.
  1. Lees of kijk het nieuws bijvoorbeeld 1 keer per dag.
  2. Zet bewust je telefoon af en toe op vliegtuigmodus, zeker voordat je gaat slapen.
  3. Wees kritisch op de betrouwbaarheid van informatiebronnen die je leest. Bekijk alleen informatiebronnen zoals persconferenties, het nieuws en informatie van RIVM.
 
Heel veel succes!
Cookies Contact en afspraak