Fruit, dat is toch gezond?

Blogs

Fruit, dat is toch gezond?

Gepubliceerd op: 06-04-2017 10:57

Door: Saskia Peters, diëtist Amstelveen, diëtist Amsterdam, diëtist Haarlem

Er wordt veel gespeculeerd over het eten van fruit. Er is met name twijfel omdat fruit suiker bevat. In deze blog leg ik uit hoe het zit.


Suiker in fruit

In fruit zitten koolhydraten/ suikers. Maar behalve dat koolhydraten/ suikers een belangrijke energiebron zijn voor het lichaam, bevat fruit nog zoveel meer. Denk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Omdat het per fruitsoort verschilt welke vitamines en mineralen het bevat, is het raadzaam om te varieren.


Gezonder door fruit

Fruit is een ideaal tussendoortje. Als je tussen je maaltijden door een stukje fruit neemt, voorkomt dat snoepen/ snacken. Het eten van fruit hangt samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. 
 

Vruchtensap een goede vervanging van fruit?

Het is raadzaam om fruit te eten en niet te drinken. Allereerst omdat 1 glas sap al snel 3 sinaasappels bevat èn de bijbehorende suikers. Daarnaast bevat fruit in haar natuurlijke vorm veel vezels, wat goed is voor de darmflora en daarnaast verzadigend is. Door deze verzadiging draagt het eten van fruit bij aan een gezond gewicht. En alle bijkomende voordelen die dàt weer met zich meebrengt.


Wat is 'een portie' fruit?

Maar wat is nou één portie? Een portie fruit komt neer op zo'n 100 gram. Bijvoorbeeld:
  • 100 gram aardbeien
  • 1 appel/ peer/ banaan/ sinaasappel
  • 1/2 avocado
  • 2 mandarijnen/ pruimen
  • schaaltje kersen (125 gram)
  • trosje druiven (125 gram)

Conclusie

Geniet van fruit en eet dagelijks twee porties. Klik hier voor een verrukkelijk ontbijt met fruit. Gebruik je creativiteit en varieer er lekker op los met frambozen, bramen, blauwe bessen, ananas, meloen enzovoort!
Cookies Contact en afspraak